Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yrittäjistä vain neljännes uskoo palkka-avoimuuden lisäävän sukupuolten tasa-arvoa työelämässä

Yrittäjät suhtautuvat huomattavasti palkansaajia kriittisemmin palkkatietojen avoimuuteen, ilmenee Suomen Yrittäjien teettämistä kyselyistä.

Pieniä ja keskisuuria yrityksiä edustava järjestö tiedusteli tuhannelta yrittäjältä ja tuhannelta palkansaajalta, tulisiko työntekijöiden palkkojen olla työyhteisössä avoimia ja kaikkien tiedossa. Pk-yrittäjistä vain viidennes lämpeni ajatukselle, ja 65 prosenttia vastaajista vastusti ajatusta. Palkansaajapuolella kannat jakautuivat lähes tasan siten, että ajatusta kannatti ja vastusti yli 40 prosenttia.

Kyselyn perusteella yrittäjät ja työntekijät suhtautuvat eri tavoin siihen, voidaanko palkka-avoimuudella lisätä naisten ja miesten välistä tasa-arvoa työelämässä. Yrittäjistä puolet näkee, ettei palkkojen julkisuus edistä sukupuolten tasa-arvoa työelämässä. Neljännes puolestaan uskoo palkka-avoimuuden tasa-arvoistavaan vaikutukseen.

Työntekijäpuolella vastaukset jakautuvat lähes käänteisesti yrittäjiin nähden: puolet palkansaajista uskoo tilipussin julkisuuden edistävän tasa-arvoa, kun epäilijöitä on noin 30 prosenttia.

Yrittäjien joukossa naiset ja alle 40-vuotiaat sukupuoleen katsomatta suhtautuivat palkka-avoimuuteen selvästi myönteisemmin kuin kaikki yrittäjät keskimäärin.

Työryhmän työ jatkuu elokuun loppuun

Taustalla palkkojen avoimuutta koskevassa keskustelussa on palkka-avoimuutta edistävän työryhmän pyrkimys puuttua perusteettomiin palkkaeroihin ja palkkasyrjintään. Julkisuudessa esillä olleiden tietojen mukaan ryhmässä on puitu ajatusta, että syrjintää sukupuolen takia epäilevä työntekijä voisi saada tietää kollegoidensa palkat.

Työryhmän jättänyt Elinkeinoelämän keskusliitto (EK) on vastustanut julkisuudessa esillä ollutta palkka-avoimuusesitystä. Liiton mielestä ehdotus voisi johtaa siihen, ettei työnantaja uskalla palkita työn hyvästä jäljestä, koska pelkää epätasaisten palkkojen johtavan seurauksiin.

Kolmikantaisen työryhmän työ on yhä kesken ja jatkuu elokuun loppuun, sosiaali- ja terveysministeriöstä kerrotaan.

Palkkautelut ilman suostumusta eivät kerää kannatusta

Yrittäjät selvitti, miten palkansaajat ja yrittäjät suhtautuvat siihen, että työntekijä tai henkilöstön edustaja voisi koska tahansa saada tietää toisen työntekijän palkkatiedot ilman tämän suostumusta. Kyselyssä ei siis selvitetty nimenomaisesti suhtautumista syrjintäepäilystä kumpuavaan palkkatietojen julkisuuteen.

Sekä yrittäjät että työntekijät suhtautuvat voittopuolisen kielteisesti työntekijän oikeuteen saada koska tahansa tietää kollegan palkka. Yrittäjistä kielteisesti asiaan suhtautuu 80 prosenttia, työntekijöistä 60 prosenttia. Yrittäjistä 60 prosenttia ei sallisi tätä oikeutta myöskään henkilöstön edustajalle, kun taas työntekijöiden vastaukset jakautuvat jälleen tasan vastustajien ja kannattajien välillä.

Suomen Yrittäjien kyselyt toteutti Kantar TNS touko- ja kesäkuussa. Kyselyjen virhemarginaali on runsas kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.