Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

EIT kertoo tänään, ottaako se kuolleeksi lavastetun irakilaismiehen tapauksen uudelleen käsiteltäväksi

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin (EIT) antaa tänään päätöksen siitä, ottaako se kuolleeksi lavastetun irakilaismiehen tapauksen uudelleen käsiteltäväksi.

Suomen valtio on pyytänyt EIT:ltä asian käsittelemistä uudelleen. Suomen mukaan EIT:lle toimitetut asiakirjat miehen kuolemasta olivat väärennettyjä.

Irakilaismies palasi kotimaahansa loppuvuodesta 2017. EIT:lle toimitettujen asiakirjojen mukaan mies olisi ammuttu kuoliaaksi kadulla Bagdadissa pian paluunsa jälkeen. Todellisuudessa mies oli elossa.

Lavastettu kuolema johti siihen, että Suomi sai toissa vuonna EIT:ltä langettavan päätöksen. EIT katsoi Suomen rikkoneen Euroopan ihmisoikeussopimuksen artikloja 2 ja 3, jotka koskevat oikeutta elämään ja kidutuksen kieltoa.

EIT katsoi, etteivät Maahanmuuttovirasto ja Helsingin hallinto-oikeus ottaneet miehen taustaan liittyviä riskejä ja aiempia tapahtumia riittävästi huomioon kielteisen turvapaikkapäätöksen antaessaan. EIT:n mukaan Suomen viranomaisten olisi pitänyt olla tietoisia siitä, että mies saattaisi joutua hengenvaaraan Irakissa.

Irakilaismiehen kuolintodistus väärennettiin

Tapaus sai dramaattisen käänteen viime vuoden keväällä, kun keskusrikospoliisi (KRP) kertoi epäilevänsä, että EIT:lle toimitetut asiakirjat olivat väärennettyjä ja että irakilaismies olisi elossa. Poliisi epäili myös hallinto-oikeudelle annettuja asiakirjoja väärennetyiksi.

Asia eteni Helsingin käräjäoikeuteen, joka helmikuussa tuomitsi kuolleeksi lavastetun irakilaismiehen tyttären sekä tämän entisen aviomiehen kahdesta törkeästä väärennyksestä ja yhdestä törkeästä petoksesta. Kumpikin sai lähes kaksi vuotta ehdotonta vankeutta.

Käräjäoikeuden mukaan he valmistuttivat väärennettyjä Irakin viranomaisen asiakirjoja lavastaakseen tyttären isän kuoleman. Väärennöksiä olivat isän kuolintodistus ja kolme henkirikoksen tutkintaan liittyvää asiakirjaa. Väärennettyjä asiakirjoja käytettiin harhauttavina todisteina hallinto-oikeudessa ja EIT:ssä. Vuonna 1996 syntynyt tytär oli se, joka aikoinaan teki valituksen EIT:hen.

Käräjäoikeuden mukaan EIT oli arvioinut sille valokopioina toimitettujen väärennettyjen asiakirjojen olevan riittävä näyttö naisen isän surmaamisesta Irakissa.

EIT määräsi Suomen valtion maksamaan naiselle 20 000 euroa vahingonkorvauksia ja 4 500 euroa oikeudenkäyntikuluja. Korvauksia ei ehditty maksaa ennen kuin KRP aloitti rikostutkinnan.

Tyttären turvapaikkahakemus oli hylätty

Syyttäjän mukaan tyttären ja tämän entisen aviomiehen tavoitteena oli saada oleskelulupa tyttärelle ja tämän lapsille. Isänsä tavoin tytär oli hakenut Suomesta turvapaikkaa, mutta hakemus oli hylätty. Miehellä oleskelulupa oli jo.

Käräjäoikeus totesi, että ilman väärennettyjä asiakirjoja ja vääriä tietoja tytär tuskin olisi saanut oleskelulupaa Suomeen.

Oikeus katsoi tyttären syyllistyneen myös perättömään lausumaan viranomaismenettelyssä, koska hän oli turvapaikkakuulustelussa vuonna 2015 valehdellut, että olisi ollut isänsä kanssa hengenvaarassa Irakissa.

Käräjäoikeuden tuomio ei ole lainvoimainen, sillä tuomitut ovat valittaneet siitä hovioikeuteen.

Ex-miehelle tuomio useista pahoinpitelyistä

EIT-huijauksen oikeudenkäynnissä tyttären puolustus sanoi, että päätöksen isän kuoleman lavastamisesta tekivät isä ja tyttären silloinen aviomies. Puolustuksen mukaan tytär oli avioliitossaan täysin alisteisessa asemassa ja "kirjaimellisesti nyrkin ja hellan välissä".

Heinäkuun alussa tyttären ex-mies tuomittiin Helsingin käräjäoikeudessa entiseen vaimoonsa kohdistuneista useista pahoinpitelyistä. Oikeus antoi 37-vuotiaalle miehelle rangaistukseksi vuoden ehdollista vankeutta.

Tuomion mukaan mies oli useaan otteeseen muun muassa lyönyt, potkinut ja töninyt silloista puolisoaan. Mies oli myös heittänyt kuumaa vettä naisen päälle sekä estänyt tätä nukkumasta.

Teot ajoittuvat touko-marraskuuhun 2019. Pariskunnan avioero tuli voimaan loppuvuodesta 2020.