Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tulvavesi jätti jälkeensä katastrofaalisen näyn suomalaisen Auli Ekmanin kotiseudulla Belgiassa

Belgiassa tulvien tuhot paljastuivat vähitellen perjantaina Vallonian laaksoisilla seuduilla, kun vedenpinta pääsi osin laskemaan.

Liegen kaupungin eteläpuolella Aywaillen kunnassa ihmiset riensivät auttamaan toisiaan. Kastuneita tavaroita kannettiin yhteistuumin ulos taloista, paikallisen päiväkodin edessä oli mudan tahrimia pinnasänkyjä, ja leluja lajiteltiin joukkovoimin.

Veden jäljet näkyivät selvästi joka suunnalla. Puiston leikkimökki oli kellahtanut kumoon ja pyörätelineet vääntyneet vinoon edellisen päivän tulvavirran voimasta.

Alueella yli 30 vuotta asunut suomalainen Auli Ekman kertoo, ettei ole koskaan nähnyt vastaavaa. Hän asuu hieman korkeammalla, joten hänen oma kotinsa säästyi tuhoilta, mutta joenvarren näkymät ovat dramaattiset.

– Tunnen nämä paikat, joten tämä on aika katastrofaalinen näky. Tosi hurjan näköistä, Ekman sanoo.

Länsi-Euroopassa tulvat ja rankkasateet ovat koetelleet pahimmin Saksaa, jossa kuolonuhrien lukumäärä on noussut jo yli sadan. Belgian puolella kuolleita oli yli 20 ja Liegen seutu oli yksi eniten kärsineistä alueista.

Auttamisen halu heräsi no peasti

Tulvavedet nousivat Aywaillessa keskiviikkona. Hotellialalla työskentelevä Ekman pääsi vielä aamulla tuttua reittiä työpaikalleen kylpyläkaupunkina tunnettuun Spahan, mutta kotimatka mutkistui, kun joki alkoi tulvia.

– Se oli niin hurja se vedennousu yhtäkkiä, että jouduin tulemaan monen kiertotien kautta takaisin.

Perjantaina pahin oli ohi ja paikalliset pääsivät korjaamaan tulvatuhoja. Traktorit vetivät Remouchampsin kylässä vesitankkeja, joihin pumpattiin vettä pois tulvan kastelemista kellareista.

Ekman kertoo, että tulvatuhojen korjaaminen on herättänyt paikkakunnalla vahvan tahdon auttaa.

– Aika paljon ihmisillä on onneksi solidaarisuutta. Ihan kuin kaikki olisivat ryhtyneet toimiin.

Ekman tuntee ihmisiä, jotka joutuivat lähtemään tulvan alta pois kodeistaan. Hän on laittanut tutuilleen viestejä, mutta ei ole kuullut heistä vielä takaisin.

– Olen laittanut viestiä monelle taholle ja tiedustellut, jos he tarvitsevat apua. Olisi kiva, jos voisin jotenkin auttaa, Ekman sanoo.

Vesi vyöryi tippukiviluolista

Torstaina, kun tulva oli pahimmillaan, Remouchampsin kylän kadut muuttuivat joiksi ja vesi ryöppysi voimalla ulos tippukiviluolista, jotka ovat tunnettu paikallinen nähtävyys.

Luolien lähellä sijaitsevan Bonhomme-hotellin edustalla siivottiin perjantaina mutaisia jälkiä. Hotellin omistajaperheeseen kuuluva Stéphanie Daussaint kuvailee kaikkien olevan kuin ällikällä lyötyjä.

Tulvan jäljiltä sähköt, vedet ja lämmitys menivät poikki. Hotellilla kävi kuitenkin tuuri, sillä veden pinta jäi juuri ja juuri ensimmäisen kerroksen kynnyksen alapuolelle.

Perjantai kuluu Daussaintin arvion mukaan paikkojen siivoamiseen, eikä tietoa esimerkiksi lämmityksen palautumisesta vielä ollut.

Vapaaehtoiset jakoivat ruokaa

Tilffin kylässä parinkymmenen kilometrin päässä Aywaillesta vesi oli perjantaiaamuna edelleen korkealla ja lähes koko kylän keskusta veden vallassa. Kylän läpi virtaa Ourthe, joka on Maasin sivujoki.

Tilffissä ihmiset kurkistelivat ikkunoistaan ja parvekkeilta veden kulkua. Liiketilojen edessä arvioidaan varovaisesti vahinkojen määrää.

Paikallisen Punaisen Ristin edustaja Claude Quinet kertoo, että edellisenä iltana Punainen Risti välitti sosiaalisessa mediassa tietoa paikallisille, että vapaaehtoiset jakaisivat tulvan uhreille ruokaa, vettä ja vaatteita.

Quinet avaa lava-auton ovea ja näyttää, kuinka penkit ovat täynnä kukkuroilleen pakattuja muovikasseja. Kyydissä on vapaaehtoisten tekemiä voileipiä ja kerättyjä vaatelahjoituksia. Auton lavalla on kymmeniä vesipulloja odottamassa jakoaan.

Quinet ei osaa arvioida, kuinka paljon ihmisiä Tilffissä on lopulta avun tarpeessa.

– Tietysti pahempi tilanne on Saksan puolella, Quinet sanoo.

Tilffin keskustassa asuvilla Amandine Lambertilla ja Romain Haerigsillä kävi tuuri, sillä he asuvat toisessa kerroksessa, joten vesi ei aiheuttanut vahinkoja heidän kotiinsa. Sähköt ja lämmitys kuitenkin menivät tulvan mukana.

– Toisaalta pääsemme palaamaan kotiimme todennäköisesti nopeastikin, koska asumme asunnossa. Toista on niillä naapureilla, jotka asuvat omassa talossaan ja ovat menettäneet melkein kaiken, Lambert sanoo.

Vastaavaa tulvaa Tilffissä ei ole heidän mukaansa nähty vuosikymmeniin.