Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Rajan ylittäminen Suomen ja Norjan välillä on taas mahdollista ympäri vuorokauden, pienyritysten tilanne on parantunut selkeästi

Helsingin Sanomien Viestikoekeskus-jutusta alkanut tutkinta on kestänyt vuosia, vyyhdin odotetaan etenevän syksyllä

Rikostutkinta Helsingin Sanomien joulukuussa 2017 julkaisemasta Puolustusvoimien Viestikoekeskusta käsittelevästä jutusta on kestänyt yli kolme ja puoli vuotta.

Lehteä koskeva rikosepäily siirtyi syyteharkintaan joulukuussa, mutta tutkinta siitä, miten sotilastiedustelua koskevaa salassa pidettävää aineistoa päätyi Helsingin Sanomien haltuun, jatkuu yhä.

Kokonaisuuden esitutkinta on viivästynyt, koska käytettyjen pakkokeinojen lainmukaisuutta on käsitelty korkeimmassa oikeudessa asti.

Helsingin Sanomia koskevan tutkinnan kestoon on apulaisvaltakunnansyyttäjän mukaan vaikuttanut myös puolustuksen pyytämä laaja lisätutkinta. Syyteharkinnan ja tietovuotoa koskevan tutkinnan on määrä valmistua syksyllä.

Pienyritysten tilanne on parantunut selkeästi

Pienten ja keskisuurten yritysten tilanne on parantunut selkeästi, kun koronarajoituksia on purettu, kertoo Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen.

Riskejä kuitenkin edelleen on, kun tautitilanne on jälleen heikentynyt. Pentikäisen mukaan monilla yrittäjillä on pelko, että rajoitustoimia kiristetään uudelleen.

Rajan ylittäminen Suomen ja Norjan välillä on taas mahdollista ympäri vuorokauden

Suomen ja Norjan välisen maarajan rajanylityspaikkojen aukioloajan rajoitukset poistuvat tästä päivästä alkaen. Toisin sanoen rajan ylittäminen Suomen ja Norjan välillä on taas mahdollista ympäri vuorokauden. Valtioneuvosto päätti asiasta viime viikolla.

Sisärajavalvonta puolestaan palautetaan Suomen ja Maltan sekä Suomen ja Slovenian väliseen liikenteeseen.

Lisäksi maahantulon rajoitukset poistetaan Kanadan asukkailta Kanadasta Suomeen saapuvassa liikenteessä ja palautetaan Israelin asukkaille Israelista Suomeen saapuvassa liikenteessä.

Israelilaista vakoiluohjelmaa epäillään käytetyn toimittajien, ihmisoikeusaktivistien ja poliitikkojen tarkkailuun ympäri maailman

Israelilaisyrityksen toimittamaa vakoiluohjelmaa epäillään käytetyn muun muassa toimittajien, ihmisoikeusaktivistien, yritysjohtajien ja poliitikkojen vakoiluun ympäri maailmaa.

Asia selviää laajasta kansainvälisestä selvityksestä, jossa on tutkittu israelilaista NSO Groupia ja yhtiön Pegasus-haittaohjelmaa. Yhtiön syytetään toimittaneen vakoiluun hyödynnettävän ohjelman useiden maiden hallinnoille.

Israelilaislehti Haaretzin mukaan sortavien hallintojen uskotaan esimerkiksi käyttäneen vakoiluohjelmaa muun muassa liki 200 toimittajan tarkkailuun.

Selvityksessä pengottiin yli 50 000 puhelinnumeron listaa. Kaikkiaan tuoretta tietovuotoa on ollut tutkimassa yli 80 toimittajaa yhteensä 17 mediasta ympäri maailman. (Lähde: AFP)

Englannissa koittaa "vapauden päivä" kritiikistä huolimatta

Englannissa koittaa tänään niin sanottu vapauden päivä, kun kaikki koronaviruksen vuoksi sosiaalisille kontakteille asetetut rajoitukset puretaan.

Muun muassa kasvomaskeja, turvaetäisyyksiä ja etätyötä koskevat määräykset kumotaan tästä päivästä alkaen. Yökerhot saavat jälleen avata ovensa ja teatterit, elokuvateatterit ja urheilukatsomot saavat ottaa sisään yleisöä täydellä kapasiteetilla.

Rajoitusten purkamista on odotettu pitkään, mutta koronatartuntojen viimeaikaisen nousukäyrän vuoksi päätös on saanut asiantuntijoilta kovaa kritiikkiä. (Lähde: AFP)

Yhdysvaltain Oregonissa riehuva valtava maastopalo on kasvanut entisestään ja johtanut lisäevakuointeihin

Yhdysvaltain länsiosassa Oregonissa riehuva suuri maastopalo on kasvanut entisestään. Samaan aikaan painostava helle ja kuiva sää jatkuvat isossa osassa Yhdysvaltain ja Kanadan länsiosia.

Bootlegiksi nimetyn palon vuoksi on evakuoitu aiemmin noin 2 000 ihmistä ja evakuointeja jouduttiin jatkamaan paikallista aikaa sunnuntaina.

Yhdysvaltain kansallisen ilmatieteen laitoksen (NWS) satelliittikuvissa näkyy, kuinka Oregonin eteläosassa roihuavasta Bootlegista nouseva savupatsas ylsi aina satojen kilometrien päässä sijaitsevalle Kanadan rajalle saakka

Yhdysvalloissa roihuaa tällä hetkellä yhteensä 80 suurta maastopaloa. Kanadassa aktiivisia maastopaloja on kymmenittäin. (Lähde: AFP)

Brasilian presidentti Bolsonaro kotiutettiin sairaalasta suolitukoksen jälkeen

Brasilian presidentti Jair Bolsonaro on sunnuntaina kotiutettu sairaalasta. Hän oli neljä päivää sairaalahoidossa suolitukoksen takia.

Oikeistolainen Bolsonaro vietiin keskiviikkona sairaalaan tutkittavaksi itsepintaisen hikan vuoksi.

Vuonna 2018 Bolsonaroa puukotettiin kampanjointikiertueella vatsaan, minkä takia hänelle on tehty kuusi leikkausta. Sunnuntaina sairaalasta päästessään 66-vuotias presidentti sanoi, että suolitukokset ovat yleisiä niillä, jotka ovat hänen tavoin olleet leikkauksessa puukotuksen jälkeen. (Lähde: AFP)