Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koronarajoituksia ja -rokotuksia vastustavat mielenosoittajat hyökkäsivät Kyproksella paikalliselle TV-asemalle ja polttivat autoja rakennuksen ulkopuolella

Välimerellä sijaitsevalla Kyproksella koronarajoituksia ja -rokotuksia vastustavat mielenosoittajat hyökkäsivät sunnuntai-iltana maan pääkaupungissa Nikosiassa sijaitsevalle televisioasemalle. Asiasta kertoi hyökkäyksen kohteeksi joutunut televisioasema, jonka mukaan mielenosoittajat sytyttivät lisäksi autoja tuleen rakennuksen ulkopuolella.

Poliisin mukaan noin 2 500 mielenosoittajaa oli mennyt Sigma TV:n toimitiloille presidentin palatsin ulkopuolella järjestetyn suuren mielenilmauksen jälkeen. Protestissa oli vastustettu muun muassa "pakkorokotuksia".

Sigma kuvaili, että kanavan toimitilojen ulkopuolella oli tapahtunut sunnuntai-iltana "raukkamainen hyökkäys".

– Meidän pääkonttorillemme hyökkäsivät väkijoukot, jotka heittivät paukkupommeja ja vahingoittivat autojamme, Sigma kertoi.

Uutistoimisto AFP:n toimittaja kertoi nähneensä tuhansia ihmisiä Sigman toimitilojen läheisellä alueella. Osalla ihmisistä oli kylttejä, jotka vastustivat muun muassa aiemmin viikolla voimaan tullutta liikkumista helpottavaa rokotustodistusta.

Toinen toimittaja näki rakennuksen ulkopuolella rikkoutunutta lasia, useita rikkoutuneita ikkunoita sekä neljä Sigman-logolla varustettua vahingoittunutta autoa. Yksi autoista oli palanut täysin.

Poliisin mukaan noin 5 000 ihmistä oli aiemmin illalla osoittanut mieltään presidentin palatsin ulkopuolella, ja noin puolet heistä oli lähtenyt Sigman rakennuksen suuntaan mielenilmauksen päätyttyä.

Poliisin mukaan Sigman toimitilojen ulkopuolella poltettiin auto, minkä lisäksi rakennusta itseään vahingoitettiin. Mahdollisista kiinniotoista tai loukkaantumisista ei ollut tietoa Suomen aikaa maanantaina alkuyöstä.

Sigma mielenosoittajien kohteena aiemminkin

Kyproksen presidentti Nicos Anastasiades kuvaili tiedotteessa hyökkäyksen olevan isku demokratiaa vastaan. Lisäksi hän vakuutti, ettei hallinto taivu uhkauksien tai kiristyksen edessä. Hän myös sanoi viranomaisten ryhtyvän koviin toimiin lakia rikkoneita vastaan.

Sigman mukaan poliisi oli tullut sisälle rakennukseen suojellakseen töissä ollutta henkilökuntaa.

Kanavan juontaja Nestoras Vasiliou julkaisi AFP:n mukaan sosiaalisessa mediassa videon parkkipaikalla palavista autoista ja nähtävästi rakennuksen aulatiloissa olevista rikkoutuneista huonekaluista. Videon taustalla huusivat poliisin sireenit.

Lisäksi Vasiliou kertoi Twitterissä heidän kaikkien olevan onneksi turvassa.

Sigman on koettu suhtautuvan tiukasti rokotteita vastustaviin, ja televisiokanava on joutunut kohteeksi myös aiempien vastaavien protestien yhteydessä.

Paikalla ollut AFP:n toimittaja kertoi myöhemmin rauhan palanneen alueelle, mutta sanoi ryhmän poliiseja vartioivan televisioasemaa.

Nuoret yritetään saada ottamaan rokotuksia

Kyproksella julkistettiin aiemmin tällä viikolla koronapassi, jolla koronaa vastaan rokotetut pääsevät muun muassa ruokakauppoihin, ostoskeskuksiin ja ravintoloihin.

Lisäksi Kyproksella on tuoreiden tartuntapiikkien jälkeen laajennettu koronarokotusohjelma koskemaan myös 16–17-vuotiaita nuoria. Maa on myös lisännyt toimiaan, joilla se saisi nuoret houkuteltua ottamaan rokotuksen.

Kyproksella on vahvistettu tähän mennessä yli 90 000 koronatartuntaa ja kirjattu yhteensä 384 koronaan liittyvää kuolemaa.

Tilastosivusto Worldometerin mukaan Kyproksella on miljoonaa asukasta kohden vahvistettu noin 75 000 tartuntaa ja kirjattu 316 koronakuolemaa. Suomessa vastaavat suhdeluvut ovat noin 18 000 ja 176.

Koko maailmassa eniten koronatartuntoja ja -kuolemia on Yhdysvalloissa, jossa miljoonaa asukasta kohden on kirjattu noin 105 000 tartuntaa ja noin noin 1 880 koronakuolemaa.