Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Australian suurkaupungit jatkavat koronasulkuja, jotka eivät ole saaneet deltamuunnosta kuriin – Taiwan antoi hätäkäyttöluvan paikalliselle rokotteelle

Australian toiseksi suurin kaupunki Melbourne jatkaa tiukkaa koronasulkuaan, Victorian osavaltion pääministeri ilmoitti maanantaina. Myös maan suurimmassa kaupungissa Sydneyssä näyttää yhä todennäköisemmältä, että neljä viikkoa kestänyttä sulkutilaa ei avata lähiaikoina. Sulkujen piirissä on yhteensä noin 12 miljoonaa australialaista.

Melbourneen määrättiin viime viikolla viiden päivän koronasulku tartuntaryöpsähdyksen tukahduttamiseksi. Victorian pääministeri Daniel Andrews kuitenkin kertoi maanantaina, ettei sulkua voida päättää tiistain ja keskiviikon välisenä yönä, kuten oli tarkoitus. Tiistaina selviää, kuinka pitkään sulkutilaa jatketaan.

Sulku ei ole onnistunut painamaan uusia tartuntoja nollaan, vaan maanantaina Victoriassa raportoitiin 13 uutta tartuntaa.

Uuden Etelä-Walesin osavaltiossa, jossa Sydney sijaitsee, puolestaan raportoitiin maanantaina 98 uutta tartuntaa. Sydney on ollut sulkutilassa jo neljättä viikkoa, mutta tartuntoja ei ole saatu painettua alas.

Uusin tartunta-aalto alkoi kesäkuussa, kun viruksen deltamuunnos pääsi livahtamaan Sydneyyn. Herkemmin tarttuva muunnos on osoittautunut vaikeasti suitsittavaksi kovillakaan rajoitustoimilla. Lauantaina Uusi Etelä-Wales kiristi koronarajoituksia ja määräsi kaikki ei-välttämättömät kaupat suljettaviksi.

Australian koronastrategiana on ollut pitää paikalliset tartunnat tiukasti hallinnassa, missä se onkin pääosin onnistunut pandemian aikana. Se on kuitenkin vaatinut lyhytaikaisia tiukkoja koronasulkuja ja rajojen pitämistä kokonaan kiinni jo lähes puolentoista vuoden ajan. Maassa on todettu pandemian aikana noin 32 000 tartuntaa ja reilut 900 virukseen liittyvää kuolemaa.

Australia on rokotustahdissa jäljessä EU:ta ja Yhdysvaltoja, minkä vuoksi suurimmalla osalla maan asukkaista ei ole vielä immuniteettia virusta vastaan.

Taiwanilaisen rokotteen vakuutetaan olevan tehokas

Taiwanissa viranomaiset ovat myöntäneet hätäkäyttöluvan paikalliselle koronavirusrokotteelle. Taiwanilaisen Medigenin kehittämästä rokotteesta toivotaan apua rokotustahdin kiihdyttämiseen 23 miljoonan asukkaan saarella.

Medigenin koronarokotteen kliiniset kokeet ovat yhä kesken, mutta viime kuussa yhtiö julkaisi lupaavia tuloksia toisen vaiheen testeistä. Tarkkoja lukuja rokotteen tehosta ei ole julkaistu, mutta Taiwanin terveysministeriön mukaan rokotteen tuottama immuunivaste on vähintään yhtä hyvä kuin Astra Zenecan rokotteessa.

Ministeriön mukaan Medigenin rokotetta voidaan alkaa antaa taiwanilaisille jo elokuussa. Rokotetta annetaan kaksi annosta. Medigenin täytyy tehdä kuukausittain raportti rokotteen turvallisuusseurannasta.

Taiwanin hallitus on tehnyt sopimuksen viiden miljoonan rokoteannoksen ostamisesta Medigeniltä. Sillä on samanlainen sopimus myös toisen taiwanilaisyhtiön United Biomedicalin rokotteesta, joka ei ole vielä saanut käyttölupaa.

Viidennes taiwanilaisista saanut rokotteen

Kotimaisten rokotteiden toivotaan nopeuttavan Taiwanin rokotustahtia, joka on ollut verkkainen. New York Timesin mukaan vasta 20 prosenttia taiwanilaisista on saanut vähintään yhden rokoteannoksen. Taiwan oli onnistunut hankkimaan vain reilut 700 000 rokoteannosta ennen kuin Yhdysvallat ja Japani lahjoittivat sille hiljattain vajaat kuusi miljoonaa annosta.

Taiwan tarvitsee kuitenkin vielä lisää annoksia saadakseen koko väestönsä rokotettua. Rokotteiden hankkimista ovat vaikeuttaneet huonot suhteet Kiinaan.

Taiwan oli pitkään koronan torjunnan mallimaa, sillä se piti tiukalla rajavalvonnalla ja ensiluokkaisella tartuntojen jäljityksellä tartuntamäärit hyvin pieninä yli vuoden ajan, ja paikallinen väestö sai nauttia lähes normaalista elämästä. Toukokuussa tartunnat pääsivät kuitenkin ryöpsähtämään lentäjien keskuudesta, ja Taiwanissa on todettu nyt yhteensä yli 15 000 tartuntaa ja yli 750 koronakuolemaa. Käyttöön otetut rajoitustoimet näyttävät purreen, ja tartunnat ovat olleet jälleen selvässä laskusuunnassa viime viikkoina.