Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ranskassa avattiin tutkinta Marokon väitetystä Pegasus-vakoilusta – useiden medioiden selvitys paljasti, että israelilaisyhtiön ohjelmaa on käytetty muun muassa toimittajien vakoiluun

Ranskassa on avattu tutkinta väitteistä, joiden mukaan Marokon tiedustelupalvelut vakoilivat useita ranskalaisia toimittajia israelilaisyhtiö NSO Groupin Pegasus-vakoiluohjelmalla.

Ranskalainen tutkivan journalismin verkkosivusto Mediapart teki rikosilmoituksen maanantaina, ja sanomalehti Le Canard Enchaine aikoo tehdä samoin. Pariisilaissyyttäjien tutkinta käsittää kymmenen eri syytekohtaa, muun muassa yksityisyydensuojan loukkaamisen ja elektronisiin laitteisiin murtautumisen.

Useiden medioiden sunnuntaina julkaisema selvitys paljasti, että Pegasus-ohjelmaa epäillään käytetyn muun muassa toimittajien, aktivistien, yritysjohtajien ja poliitikkojen vakoiluun kymmenissä maissa. Ohjelmaa olivat uutisoinnin mukaan hyödyntäneet useat valtiolliset toimijat, muun muassa Marokko.

Selvityksessä pengottiin medioille vuodettua yli 50 000 puhelinnumeron listaa. Näiden numeroiden uskotaan kuuluvan henkilöille, jotka ovat päätyneet NSO:n asiakkaiden kiinnostuksen kohteeksi. Tiedossa ei ole, kuinka montaa listalta löytyvää numeroa oli todellisuudessa tarkkailtu, mutta monista tutkituista laitteista löytyi jälkiä Pegasus-ohjelmasta.

Selvityksen mukaan Marokon turvallisuuspalvelut olivat käyttäneet ohjelmaa muun muassa ranskalaislehti Le Monden ja ranskalaisen uutistoimisto AFP:n toimittajien vakoiluun. Marokko on Ranskan entinen siirtomaa, ja Ranskassa asuu paljon marokkolaistaustaisia ihmisiä. Sen vuoksi ranskalaismedia on seurannut Marokon tapahtumia tiiviisti.

Marokko on kiistänyt väitteet vakoilusta ja sanoo, ettei koskaan ole käyttänyt tietokoneohjelmistoja viestintälaitteiden urkintaan.

Ranskan hallituksen edustaja sanoi maanantaina, että jos väitteet Marokon vakoilusta osoitetaan todeksi, kyse on äärimmäisen vakavista teoista.