Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Poptähti Britney Spearsin holhoustaistelu voi johtaa Yhdysvalloissa helpotuksiin oikeuden määräämissä holhousjärjestelyissä

Poptähti Britney Spearsin huomiota herättänyt holhoustaistelu voi johtaa uuden lakialoitteen myötä Yhdysvalloissa myös laajempiin helpotuksiin oikeuden määräämissä holhousjärjestelyissä. Asiasta kertoo yhdysvaltalainen uutiskanava CNBC .

Lakialoitteen on tehnyt kaksi Yhdysvaltain edustajainhuoneen kongressiedustajaa. Lailla pyrittäisiin suojaamaan paitsi Spearsia myös muita holhouksen alaisuudessa eläviä.

Laki tarjoaisi voimaan tullessaan holhouksessa oleville muun muassa oikeuden pyytää, että tuomioistuimen holhousvastuuseen määräämä henkilö vaihdettaisiin julkisen puolen edunvalvojaan, jolla ei olisi taloudellisia intressejä tai eturistiriitoja.

Nykyisten lakien mukaan holhouksen alainen joutuu todistamaan oikeudessa, että on tapahtunut petos tai muu väärinkäytös, jotta edunvalvoja voidaan vaihtaa.

Uuden lain myötä holhouksessa oleville nimettäisiin myös riippumaton sosiaalityöntekijä, joka pitäisi holhousjärjestelyn sujumista silmällä mahdollisten väärinkäytösten varalta.

Kyseisen sosiaalityöntekijän tulisi tuoda ilmi taloustietonsa, jotta voitaisiin varmistua, ettei hänellä mitään ole eturistiriitoja.

Jos laki tulisi voimaan, vaadittaisiin osavaltioita jatkossa myös pitämään yllä ajantasaista tietokantaa siitä, kuinka monta ihmistä on oikeuden määräämän holhouksen alaisena.

Arviolta 1,3 miljoonaa aikuista holhouksessa Yhdysvalloissa

Lakialoitteen takana ovat Yhdysvaltain edustajainhuoneessa Floridan osavaltiota edustava demokraatti Charlie Crist ja Etelä-Carolinaa edustava republikaani Nancy Mace. Kaksikko ilmoitti niin sanotusta ”Free Britney”-laista paikallista aikaa tiistaina tiedotteessa .

Kaksikon tiedotteen mukaan arviolta 1,3 miljoonaa aikuista elää Yhdysvalloissa elämää rajoittavan holhousjärjestelyn alaisuudessa.

– Loukkaavat holhousjärjestelyt voivat olla päättymätön painajainen ja traagisesti emme tiedä, kuinka montaa pidetään vasten tahtoaan rikkonaisessa holhousjärjestelmässä, Crist sanoo tiedotteessa.

– Me tiedämme sen sijaan, että tarvitsemme liittovaltion suojauksia turvaamaan holhouksessa olevia henkilöitä väärinkäytöksiltä ja hyväksikäytöltä, hän jatkaa.

Holhousmääräys annetaan tavallisesti ihmisestä, jonka ei uskota pystyvän pitämään itsestään huolta. Määräyksellä toinen ihminen nimetään eräänlaiseksi edunvalvojaksi, minkä myötä hänellä on hallinta holhottavan taloudesta sekä henkilökohtaisista päätöksistä.

Spears ollut elämää rajoittavan holhouksen alla jo 13 vuotta

Britney Spears kertoi viime viikolla losangelesilaiselle tuomioistuimelle haluavansa isäänsä syytettävän holhousaseman väärinkäytöstä. Laulajan isä Jamie Spears on ollut vastuussa 39-vuotiaan tähden taloudesta ja yksityiselämästä 13 vuoden ajan. Holhousmääräys annettiin laulajan vuonna 2007 tapahtuneen henkisen romahduksen jälkeen.

Kesäkuussa Spears piti holhouskäsittelyssä tunteikkaan puheen, jossa hän muun muassa tuomitsi kiistanalaisen holhousjärjestelyn ja vaati sen purkamista. Tuomari kuitenkin kieltäytyi heinäkuun alussa Spearsin vaatimuksesta holhousjärjestelyn lopettamiseksi.

Viime viikon keskiviikkona tähden holhousjärjestelyä käsittelevä tuomari antoi laulajalle kuitenkin luvan palkata haluamansa asianajajan. Aiemmin hänen holhoustapaustaan oli hoitanut oikeuden määräämä asianajaja, joka pyysi oikeudelta lupaa jättää tehtävänsä Spearsin kesäkuisen oikeusesiintymisen jälkeen.

Spearsin uusi edustaja, tunnettu Hollywood-asianajaja Mathew Rosengart on kertonut muun muassa yhdysvaltalaislehti Los Angeles Timesin mukaan ryhtyneensä aggressiivisesti edistämään sitä, että Jamie Spears saataisiin poistettua holhousvastuustaan.