Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Saksan hallitus hyväksyi massiivisen avustuspaketin tulva-alueille

Saksassa liittokansleri Angela Merkelin hallitus hyväksyi keskiviikkona massiivisen hätäapupaketin tulvatuhojen korjaamiseen. Hallituksen mukaan miljardeja tarvitaan kotien, yritysten ja elintärkeän infrastruktuurin uudelleenrakentamiseen.

Heti vapautettiin käyttöön noin 400 miljoonaa euroa. Tästä summasta puolet tulee liittovaltion hallitukselta ja toinen puolikas 16 osavaltiolta, kertoi valtiovarainministeri Olaf Scholz. Scholzin mukaan tulevina kuukausina toteutetaan miljardien eurojen jälleenrakennusohjelma tuhojen korjaamiseksi ja infrastruktuurin palauttamiseksi.

Merkel lupasi vieraillessaan tuhoalueilla tiistaina, että ministerit tekevät kaikkensa, "jotta (apupaketin) rahat olisivat ihmisillä nopeasti". Saksan kristillisdemokraattien (CDU) johtaja, seuraavaksi liittokansleriksi niin ikään pyrkivä Armin Laschet kuitenkin varoitti, että tulvan tuhojen korjaaminen ja uudelleenrakennus voi kestää kuukausia, ellei vuosia.

Saksan vakuutusalan yhtiötä edustava järjestö GDV arvioi, että vakuutusyhtiöille koituvat kustannukset ovat neljästä viiteen miljardia euroa.

Oliko Saksa liian luottavainen?

Tulvakatastrofi on tappanut yli 170 ihmistä Saksassa ja koko Euroopassa yhteensä ainakin 200. Saksan ohella useimmat kuolonuhrit ja pahimmat tulvatuhot osuivat Belgiaan.

Keskiviikkona Belgian ranskankielisen Vallonian aluehallitus lupasi jälleenrakennustukea yhteensä kaksi miljardia euroa.

Saksan vihreiden puheenjohtaja ja liittokansleriehdokas Annalena Baerbock arvioi, että Saksa on tätä ennen ollut vuosikymmenien ajan onnekas, kun se on kärsinyt suhteellisen vähän luonnonkatastrofeista.

– Mutta tuo on johtanut siihen, että katastrofien torjuntatoimia ei ole kehitetty riittävästi. Sitä ei ole tehty, vaikka asiantuntijat ovat varoittaneet vuosien ajan ilmastosta johtuvista äärimmäisistä sääilmiöistä, Baerbock sanoi Der Spiegel -lehdelle.