Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kaliforniassa aiotaan kaivaa maahan tuhansia kilometrejä voimajohtoja – tavoitteena maastopalojen ehkäisy

Yhdysvalloissa Kaliforniassa toimiva sähköyhtiö aikoo kaivaa maahan tuhansia kilometrejä voimajohtoja ehkäistäkseen tuhoisien maastopalojen syttymistä. Yhtiön toimitusjohtajan mukaan maan alle on tarkoitus siirtää noin 16 000 kilometriä voimajohtoja.

Pacific Gas and Electric -yhtiön viallisten voimajohtojen on katsottu sytyttäneen vuonna 2018 osavaltion viime vuosikymmenten tuhoisimman maastopalon, jonka seurauksena 86 ihmistä kuoli.

Yhtiötä on syytetty myös yhdestä Kaliforniaa parhaillaan runtelevasta maastopalosta. Dixieksi nimetyn palon on arvioitu saaneen alkunsa, kun puu romahti yhtiön laitteiston päälle palon syttymispäivänä.

Maastopalot ovat tuhonneet Kaliforniassa tänä vuonna jo yli tuhat neliökilometriä maa-alaa.

Sammutustöissä myös sotilaita

Voimajohtojen maahankaivuhankkeen odotetaan kestävän vuosikymmenen. Se maksaa kymmeniä miljardeja dollareita.

– Sitoudumme toteuttamaan yhden suurimmista infrastruktuurin projekteista Kalifornian historiassa. Aloitamme korkeimman riskin alueilta heti, sanoi Pacific Gas & Electricin toimitusjohtaja Patti Poppe lehdistötilaisuudessa.

Yhtiö päätti kaivaa maahan voimajohtojaan, vaikka suurjännitelinjojen läheltä alkunsa saaneiden palojen syntymekanismista on edelleen epäselvyyttä. Syyksi on esitetty sitä, että maa-alueita suurjännitelinjojen ympärillä ei ole raivattu puhtaaksi kasvillisuudesta ja puustosta.

Toisaalta esimerkiksi viime vuonna todettiin lopulta, että merkittävä osa ennätyksellisen palokauden maastopaloista oli saanut alkunsa salamaniskusta.

Yhdysvaltain länsirannikon tämän hetken maastopaloista suurin ei ole Kalifornian alueella vaan Oregonissa. 160 000 hehtaarin alueelle levinnyt Bootlegiksi kutsuttu palo sai alkunsa salamasta. Bootleg-paloa on sammuttamassa noin 2 200 ihmistä.

Tällä erää Yhdysvaltojen länsiosassa sammutetaan liki 80:tä paloa. Kanadassa maastopaloja on nyt jopa noin 300. Palomiesten lisäksi sammutustöissä on sotilaita.