Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Kaksi loukkaantui vakavasti ulosajossa Järvenpäässä, koronarajoituksia vastustettu mielenosoituksin eri puolilla maailmaa

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Puolalaiset arkeologit ovat selvittäneet luolaan haudatun vainajan mysteeriä - tytön uskotaan tulleen Suomesta tai Karjalasta Ruotsin kuninkaan sotaretken mukana

Puolalaiset arkeologit ovat tutkineet erikoisesti haudatun tytön jäänteitä. Tutkijoiden arvion mukaan hän oli kotoisin Suomen tai Karjalan alueelta ja kuoli 1650-luvun puolivälissä. Tyttö oli haudattu luolaan Krakovan lähettyville, ja hänen suuhunsa oli laitettu peipon pää.

Tytön uskotaan tulleen Puolaan Ruotsin kuninkaan sotaretken mukana. Sotaväen mukana kulki usein myös naisia ja lapsia.

Luolan lähellä sijaitsevaan linnaan oli sijoitettu suomalaisia ja karjalaisia sotilaita.

Auto ajautui ojaan Järvenpäässä ja kaksi loukkaantui vakavasti - ajoneuvosta sinkoutunut kriittisessä tilassa

Järvenpäässä sattui myöhään lauantai-iltana ulosajo, jossa loukkaantui vakavasti kaksi ihmistä, kertoo Keski-Uudenmaan pelastuslaitos.

Päivystävän palomestarin Tomi Airaksisen mukaan vakavasti loukkaantuneista toinen on kriittisessä tilassa.

Erittäin vakavasti onnettomuudessa loukkaantunut nainen oli Airaksisen mukaan sinkoutunut törmäyksen yhteydessä auton ulkopuolelle. Muut autossa olleet olivat päässeet ulos itse.

Kaikkiaan ojan pohjalle päätyneessä autossa oli neljä alle kaksikymppistä ihmistä. Heistä kaksi sai lievempiä vammoja.

Ulosajo tapahtui tiellä 140 eli Vanhalla Lahdentiellä. Tie oli alkuyöstä suljettu liikenteeltä, mutta oli jälleen auki noin kello puoli kolmen aikaan yöllä.

Jaakko heittää kylmän kiven vesiin tänään - oikeasti uimavesien odotetaan vielä lämpenevän

Tänään vietetään Jaakon nimipäivää. Vanhan uskomuksen mukaan Jaakko heittää kylmän kiven vesistöihin, minkä jälkeen uimavesien lämpötilat alkavat viiletä.

Ilmatieteen laitoksen mukaan lämpenevien säiden myötä uimavesien odotetaan kuitenkin vielä lämpenevän.

Kahdeltatoista päivällä Suomen Epätieteellinen Seura heittää kylmän kiven Presidentinlinnan edustalla olevaan merialtaaseen Helsingissä.

Ranska pyytää EU:n rajavartioviranomaisia turvaamaan unionin pohjoisrajat laittomilta rajanylityksiltä

Ranskan sisäministeri Gerald Darmanin kertoo pyytäneensä EU:n rajavartioviranomaisia suojelemaan Euroopan pohjoista rannikkoaluetta laittomilta rajanylityksiltä.

Euroopan raja- ja merivartiovirasto Frontex on pitkään turvannut unionin etelärajoja, mutta Darmanin on toivonut, ettei virasto jättäisi pohjoisrajoja huomiotta.

Englannin kanaalin ylitse laittomasti Britanniaan pyrkivien määrä on ollut kovassa kasvussa viime vuosina. Valtaosa kanaalin yli pyrkivistä lähtee liikkeelle Ranskasta.

Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan tämän vuoden aikana Manner-Euroopasta on saapunut Britannian rannikolle jo liki 8 000 ihmistä. Määrä lähentelee koko viime vuonna kanaalin ylittäneiden määrää. (Lähde: AFP)

Koronarajoitukset saivat kimpaantunutta kansaa kaduille eri puolilla maailmaa - Ranskassa liikkeellä oli yli 160 000 ihmistä

Koronarajoituksia ja -rokotuksia vastustavat mielenosoitukset keräsivät lauantaina ihmisjoukkoja kaduille eri puolilla maailmaa.

Pelkästään Ranskassa oli lauantaina liikkeellä noin 160 000 ihmistä, kertoo muun muassa uutistoimisto AFP. Lisäksi mielenosoituksia oli ainakin Italiassa, Kreikassa ja Australiassa.

Ranskassa vastustuksen kohteena oli esimerkiksi hallituksen suunnitelma pakollisista koronavirusrokotuksista terveydenhuollon työntekijöille.

Pariisissa poliisi käytti mielenosoittajia vastaan kyynelkaasua, uutistoimistot kertovat.

Ranskassa 48 prosenttia väestöstä oli perjantaihin mennessä saanut molemmat rokoteannokset. (Lähde: AFP)

Kuubassa noin 60 ihmistä on saanut syytteet kahden viikon takaisten mielenosoitusten vuoksi

Kuubassa noin 60 ihmistä on tähän mennessä saanut syytteet aiemmin tässä kuussa järjestettyjen hallinnon vastaisten mielenosoitusten vuoksi, kertovat viranomaiset. Kaikissa tapauksissa on ollut kyse lievistä syytteistä.

Mielenilmausten vuoksi kiinni otettujen tarkkaa määrää ei ole julkistettu. Riippumattomien tarkkailijoiden ja aktivistien julkaisemien listojen mukaan mielenosoituksien vuoksi kiinni otettuja on ainakin 600.

Harvinaiset kommunistihallinnon vastaiset mielenosoitukset puhkesivat Kuubassa kaksi viikkoa sitten. (Lähde: AFP)

Kymmenet tuhannet brasilialaiset lähtivät kaduille vaatimaan presidentti Bolsonaron asettamista virkasyytteeseen

Brasiliassa kymmenet tuhannet ihmiset lähtivät lauantaina kaduille vaatimaan koronapandemiaa ja virustoimia vähätelleen oikeistopresidentti Jair Bolsonaron asettamista virkasyytteeseen.

Kyseessä on jo neljäs peräkkäinen mielenosoitusviikonloppu. Protestimarsseja oli lauantaina suunnitteilla 400 kaupunkiin tai kuntaan.

Mielenosoittajat ovat suivaantuneet paitsi hallinnon riittämättömistä koronatoimista myös presidenttiin kohdistuneista korruptioepäilyistä. Bolsonaron epäillään katsoneen sormien välistä, kun valtion rahoja on yritetty kavaltaa koronarokoteostojen myötä. (Lähde: AFP)

Suomalaisia tänään mukana olympialaisten purjehduskisoissa, uinnissa ja miesten skeetissä

Seitsemän suomalaisurheilijaa on tänään tositoimissa Tokion olympialaisissa. Purjehtijoista urakkansa aloittavat Suomen aikaa aamulla Tuuli Petäjä-Sirén RS:X-luokassa, Tuula Tenkanen Laser radialissa ja Kaarle Tapper Laserissa.

Eetu Kallioinen ja Lari Pesonen ovat mukana skeetissä, jossa ammutaan peruskilpailun avauspäivä. Kallioinen ja Pesonen aloittavat urakkansa aamuyöllä.

Suomalaisuimareista ovat tositoimissa Mimosa Jallow ja Ida Hulkko. Jallow kisaa 100 metrin selkäuinnin alkuerissä ja Hulkko 100 metrin rintauinnin alkuerissä. Jallow'n erä uidaan kello 13.07 ja Hulkon 13.48.