Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tunisian poliittinen tilanne kärjistyy: jo kolmelle ministerille lähtöpassit, poliisi sulki mediayhtiön toimituksen

Poliittiseen kriisiin ajautuneessa Tunisiassa hallituksesta ovat pääministerin vanavedessä saaneet lähtöpassit myös puolustusministeri ja oikeusministeri.

Tunisian presidentti Kais Saied keskeytti sunnuntaina parlamentin toiminnan ja erotti pääministeri Hichem Mechichin ympäri maata järjestettyjen hallinnon vastaisten mielenosoitusten jälkeen.

Maanantaina presidentti erotti puolustusministeri Ibrahim Bartajin ja virkaatekevän oikeusministerin Hasna Ben Slimanen.

Sotilaiden vahtiman parlamentin ulkopuolella puhkesi maanantaina yhteenottoja.

Pohjois-Afrikassa sijaitsevan Tunisian suurimman puolueen, al-Nahdan, johtaja Rashid Ghannushi aloitti aiemmin maanantaina istumamielenosoituksen parlamentin edessä pääkaupunki Tunisissa. Islamistisen al-Nahdan johtaja aloitti mielenilmauksen sen jälkeen, kun armeija oli estänyt häntä pääsemästä sisään parlamenttirakennukseen.

Ghannushi on parlamentin puhemies.

Puhemiehen lisäksi mielenosoitukseen liittyi al-Nahdan tukijoita. Myös useat sadat Saiedin kannattajat kokoontuivat parlamentin eteen laulaen iskulauseita al-Nahdaa vastaan ​​ja estäen pääsyn parlamenttiin.

AFP:n mukaan Saiedin kannattajat myös heittelivät al-Nahdan tukijoita kivillä ja pulloilla.

Protestit laantuivat myöhemmin iltapäivällä. Presidentti määräsi yöksi ulkonaliikkumiskiellon.

Al-Jazeeran toimitus suljettiin

Tunisian poliisi sulki maanantaina qatarilaisen mediayhtiön al-Jazeeran Tunisin toimituksen.

Al-Jazeeran Tunisin-johtajan Lotfi Hajjin mukaan toimitukseen saapui joukko poliiseja, jotka pakottivat henkilökunnan lähtemään ja takavarikoivat toimitilojen avaimet. Hajjin mukaan poliisi sanoi toimivansa käskyjen mukaan, mutta ei kertonut syytä toiminnalle, Hajji kertoi AFP:lle.

Hajjin mukaan tapahtunut osoittaa, että lehdistönvapaus on uhattuna.

– Tänään se on al-Jazeera, jonain toisena päivänä jokin toinen media, Hajji sanoi.

Sisäministeriöstä ei toistaiseksi ole annettu AFP:lle selitystä Al-Jazeeran toimituksen sulkemiselle.

Presidentti nimittämässä uuden pääministerin

Presidentti Saied kertoi sunnuntaina ottavansa toimeenpanovallan maassa uuden pääministerin avulla, kertoi al-Jazeera. AFP:n mukaan presidentti aikoo nimittää uuden pääministerin itse.

Erotetulta pääministeriltä Mechichiltä ei ole vielä kuultu virallista reaktiota tapahtumiin. Sotilaat ovat ympäröineet myös Mechichin toimiston, AFP kertoo.

Al-Jazeeran mukaan kriisi on tähän asti suurin haaste alle kymmenen vuotta sitten laaditulle perustuslaille. Vuoden 2014 perustuslaissa valta jaettiin presidentin, pääministerin ja parlamentin kesken.

– Perustuslaki ei salli parlamentin hajottamista, mutta se sallii sen työn keskeyttämisen, presidentti sanoi viitaten 80. artiklaan, joka antaa tällaisen mahdollisuuden välittömän vaaran edessä.

Tunisiaa hallitseva al-Nahda -puolue kuvaili presidentti Saiedin tekoa vallankumouksen ja perustuslain vastaiseksi vallankaappaukseksi. Al-Nahda kirjoittaa Facebook-sivuillaan, että puolue ja tunisialaiset puolustavat vallankumousta.

EU korosti perustuslakia

Tunisian tapahtumat ovat herättäneet myös kansainvälisiä reaktioita.

Yhdysvallat peräänkuulutti rauhallisuutta ja "demokraattisten periaatteiden" noudattamista.

– Olemme huolissamme Tunisian tapahtumista, sanoi Valkoisen talon lehdistösihteeri Jen Psaki medialle maanantaina.

Euroopan unioni pyysi kaikkia toimijoita Tunisiassa "kunnioittamaan perustuslakia, sen instituutioita ja laillisuusperiaatetta" sekä välttämään kaikenlaista väkivaltaa.

Arabiliiton pääsihteeri Ahmed Aboul Gheit ilmaisi Tunisian ulkoministerille puhelimessa "täyden tuen tunisialaisille". Liitto toivoi lausunnossaan, että Tunisia siirtyisi nopeasti "tämänhetkisen myrskyisän vaiheen ohi vakauden palauttamiseen".

Ranska painotti hallituksen paluuta "normaaliin toimintaan" mahdollisimman pian". Ulkoministeriö pyysi myös kaikkia poliittisia toimijoita Tunisiassa välttämään väkivaltaa ja "säilyttämään maan demokraattiset ansiot".

Viikonloppuna paikoin väkivaltaa

Tuhannet ihmiset ympäri Tunisiaa osallistuivat sunnuntaina mielenosoituksiin, joissa arvosteltiin hallinnon epäonnistumisia ja maan rampauttavaa koronavirustilannetta. Mielenosoittajat vaativat pääministeri Mechichin eroa ja parlamentin hajottamista.

Al-Jazeeran mukaan protestit muuttuivat paikoin väkivaltaisiksi. Esimerkiksi maan pääkaupungissa Tunisissa poliisi käytti pippurisumutetta kiviä heitteleviä väkijoukkoja vastaan.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Tunisissa maan parlamentin edessä sunnuntaina järjestettyyn mielenosoitukseen oli osallistunut satoja ihmisiä. Lisäksi mielenosoituksia on uutistoimiston mukaan ainakin Gafsassa, Kairouanissa, Monastirissa, Soussessa ja Tozeurissa.

Maan johdon napit vastakkain jo pitkään

Tunisiassa oli vallankumous vuonna 2011, jolloin maan silloinen presidentti Zine al-Abidine Ben Ali syöstiin vallasta. Diktaattori kuoli vuoden 2019 syyskuussa.

Vaikka vallankumouksesta on kulunut jo vuosikymmen, Tunisia on ollut altis poliittisille myrskyille, jotka ovat vaikeuttaneet maan murenevien julkisten palveluiden elvyttämispyrkimyksiä. Maan sirpaloitunut poliittinen luokka ei ole myöskään onnistunut muodostamaan kestävää hallitusta.

Saied valittiin presidentiksi vuonna 2019. Hän on ollut virkaan astumisestaan lähtien napit vastakkain pääministeri Mechichin ja parlamentin puhemiehen Ghannushin kanssa.

Johtohenkilöiden poliittinen kiista on haitannut muun muassa ministerinimityksiä ja vienyt voimavaroja Tunisian lukuisten taloudellisten ja yhteiskunnallisten ongelmien ratkaisemisesta.

Koronaan kuollut yli 18 000 ihmistä

Koronaviruspandemia on kurittanut 12 miljoonan asukkaan Tunisiaa, jossa virukseen liittyviä kuolemia on ollut yli 18 000. Tartuntatilannetta tarkkailevan yhdysvaltalaisen Johns Hopkinsin yliopiston seurannan mukaan maassa on vahvistettu kaikkiaan yli 560 000 koronatartuntaa.

Tilastosivusto Worldometerin mukaan Tunisiassa on vahvistettu miljoonaa asukasta kohden yli 47 000 tartuntaa ja kirjattu 1 557 koronakuolemaa. Suomessa vastaavat suhdeluvut ovat lähes 18 600 ja 176.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa puolestaan miljoonaa asukasta kohden on kirjattu yli 105 000 tartuntaa ja liki 1 900 koronakuolemaa. Yhdysvalloissa on ollut määrällisesti eniten tartuntoja ja koronaan liittyviä kuolemia koko maailmassa.