Työllisyyden saralta saatiin tiistaina elpymisen merkkejä, kun sekä Tilastokeskus että työ- ja elinkeinoministeriö julkaisivat kuukausittaiset työvoimatilastonsa. Niiden mukaan työllisten määrä kasvoi kesäkuussa selvästi.
Tilastokeskuksen mukaan työllisiä oli kesäkuussa 121 000 enemmän kuin vuosi sitten ja työttömiä 7 000 enemmän. Työllisyysasteen trendiluku oli 72,4 prosenttia ja työttömyysasteen 7,9 prosenttia.
Erityisesti työllisten naisten määrä lisääntyi vuodentakaiseen verrattuna.
Keskuskauppakamarin pääekonomisti Mauri Kotamäen mukaan työllisyyskehityksessä vaikutti sekä koronarajoitusten helpottuminen että normaali kausivaihtelu.
– Työllisyys on tyypillisesti ollut korkeimmillaan aina kesäkuussa, Kotamäki sanoi järjestön tiedotteessa.
Työttömiä työnhakijoita vajaat 320 000
Myös työ- ja elinkeinoministeriön tilastojen valossa työllisyystilanne kehittyi suotuisaan suuntaan. TE-toimistoissa ja kuntakokeiluissa työttömäksi työnhakijaksi tilastoitujen määrä pieneni sadallatuhannella viime vuoteen verrattuna.
Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki puolestaan näkee tiistain tilastouutisten kertovan, että talouden elpyminen jatkuu vahvana.
– Yritykset rekrytoivat lisää työvoimaa, mikä näkyy avoimien työpaikkojen määrän ja työllisyysasteen nousuna, Kuoppamäki sanoi tiedotteessa.
Ministeriön lukujen mukaan kesäkuun lopussa oli 316 000 työtöntä työnhakijaa. Eniten työttömyys laski Pohjanmaan, Etelä-Pohjanmaan ja Pirkanmaan ely-keskusten alueella.
Myös lomautusten määrä jatkoi laskuaan. Kokoaikaisesti lomautettuja oli kesäkuussa yli 7 000 vähemmän kuin toukokuussa. Kaiken kaikkiaan kesäkuun lopussa oli lomautettuna runsaat 47 000 ihmistä, mikä oli lähes kaksi kolmasosaa vähemmän kuin vuotta aiemmin.
Sen sijaan pitkäaikaistyöttömien eli vähintään vuoden yhtäjaksoisesti työttömänä olleiden määrä lisääntyi. Heitä oli yli 37 000 enemmän kuin vuotta aiemmin ja yhteensä yli 112 000. Kaikista työttömistä pitkäaikaistyöttömiä oli kesäkuun lopussa siis yli kolmannes.
Kotamäki pitää ilmiötä huolestuttavana.
– Tyypillisesti mitä pidempään on työttömänä, sitä vaikeampaa työllistymisestä tulee. Pitkittyneessä työttömyydessä riski ammattitaidon rapistumiselle kasvaa, hän totesi.
Työ- ja elinkeinoministeriön tiedot perustuvat TE-toimistojen asiakasrekisteriin, kun taas Tilastokeskuksen työvoimatutkimus suoritetaan otostutkimuksena.