Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pitkäaikaistyöttömyys varjostaa elpyvää työllisyyttä

Alkukesän työllisyyslukuja tukivat rajoitusten hellittäminen ja kausivaihtelu.

Työllisyyden saralta saatiin tiistaina elpymisen merkkejä, kun sekä Tilastokeskus että työ- ja elinkeinoministeriö julkaisivat kuukausittaiset työvoimatilastonsa. Niiden mukaan työllisten määrä kasvoi kesäkuussa selvästi.

Tilastokeskuksen mukaan työllisiä oli kesäkuussa 121 000 enemmän kuin vuosi sitten ja työttömiä 7 000 enemmän. Työllisyysasteen trendiluku oli 72,4 prosenttia ja työttömyysasteen 7,9 prosenttia.

Erityisesti työllisten naisten määrä lisääntyi vuodentakaiseen verrattuna.

Keskuskauppakamarin pääekonomistin Mauri Kotamäen mukaan työllisyyskehityksessä vaikuttivat sekä koronarajoitusten helpottuminen että normaali kausivaihtelu.

– Työllisyys on tyypillisesti ollut korkeimmillaan aina kesäkuussa, Kotamäki sanoi järjestön tiedotteessa.

Työttömiä työnhakijoita vajaat 320 000

Myös työ- ja elinkeinoministeriön tilastojen valossa työllisyystilanne kehittyi suotuisasti.

TE-toimistoissa ja kuntakokeiluissa työttömäksi työnhakijaksi tilastoitujen määrä pieneni sadallatuhannella viime vuoteen verrattuna. Ministeriön lukujen mukaan kesäkuun lopussa oli 316 000 työtöntä työnhakijaa.

Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki näkee tiistain tilastouutisten kertovan, että talouden elpyminen jatkuu vahvana.

– Yritykset rekrytoivat lisää työvoimaa, mikä näkyy avoimien työpaikkojen määrän ja työllisyysasteen nousuna, Kuoppamäki sanoi tiedotteessa.

Sen sijaan pitkäaikaistyöttömien eli vähintään vuoden yhtäjaksoisesti työttömänä olleiden määrä lisääntyi. Heitä oli yli 37 000 enemmän kuin vuotta aiemmin ja yhteensä yli 112 000.

Kotamäki pitää ilmiötä huolestuttavana.

– Tyypillisesti mitä pidempään on työttömänä, sitä vaikeampaa työllistymisestä tulee. Pitkittyneessä työttömyydessä riski ammattitaidon rapistumiselle kasvaa, hän totesi.

Työ- ja elinkeinoministeriön tiedot perustuvat TE-toimistojen asiakasrekisteriin, kun taas Tilastokeskuksen työvoimatutkimus suoritetaan otostutkimuksena.