Koronapandemian aiheuttamat ongelmat toimitusketjuissa ja tarvikkeiden saatavuudessa varjostavat Cargotecin ja Konecranesin vauhdilla täyttyneitä tilauskirjoja.
Konepajayhtiö Cargotec kertoo, että sen saamat tilaukset nousivat toisella vuosineljänneksellä ennätyslukemiin. Huhti-kesäkuussa saadut tilaukset kaksinkertaistuivat vuodentakaisesta lähes 1,3 miljardiin euroon.
Samalla yhtiön vertailukelpoinen liikevoitto kasvoi 70 miljoonaan euroon, kun se vuotta aiemmin oli 49 miljoonaa euroa. Cargotecin liikevaihto kipusi hieman yli 850 miljoonaan euroon, kun se vuotta aiemmin oli runsaat 750 miljoonaa.
– Arvioimme, että vahvojen markkinoiden lisäksi korkean kysynnän taustalla on viime vuodelta patoutunutta kysyntää sekä asiakkaiden varautumista pidempiin toimitusaikoihin ja hinnankorotuksiin, toimitusjohtaja Mika Vehviläinen sanoi tiedotteessa.
Osavuosikatsauksensa julkisti keskiviikkona myös Konecranes , jonka kanssa Cargotecilla on vireillä yhdistyminen.
Myös Konecranesin tilaukset kasvoivat tuntuvasti, lähes 40 prosentilla, runsaaseen 800 miljoonaan euroon. Yhtiön oikaistu liikevoitto piristyi lähes viidenneksen verran 57 miljoonaan euroon.
Kysyntä johtanut hinnankorotuksiin
Pirteistä tuloksista huolimatta molemmat yhtiöt kuuluivat Helsingin pörssissä iltapäivällä suurimpien laskijoiden joukkoon.
Kahden jälkeen iltapäivällä sekä Konecranesin että Cargotecin osake oli menettänyt arvostaan noin 5,4 prosenttia. Yhtiöt kuuluivat myös vaihdetuimpien osakkeiden joukkoon.
Molemmat yhtiöt nostivat esille koronapandemian aiheuttamat ongelmat toimitusketjuissa. Lisäksi viime aikoina Konecranes on kärsinyt Keski-Euroopan tulvista.
– Kaksi viikkoa sitten Saksan tulvakatastrofi aiheutti vahinkoa Wetterin tehtaallamme, joka on yksi suurimmista tuotantolaitoksistamme, Konecranesin toimitusjohtaja Rob Smith kertoi tiedotteessa.
Smith arvioi, että rajoitteet toimitusketjussa ja komponenttien saatavuudessa vaikuttivat liikevaihtoon toisella vuosineljänneksellä noin 35 miljoonan euron edestä. Tästä huolimatta Konecranesin liikevaihto kasvoi noin yli 50 miljoonalla eurolla 760 miljoonaan.
Cargotecin Vehviläisen mukaan globaalit logistiikkahaasteet ja toimitusketjun komponenttipulat ovat pidentäneet toimitusaikoja ja rajoittaneet yhtiön kykyä vastata kasvaneeseen kysyntään.
– Talouden toipuminen pandemiasta on näkynyt myös raaka-aineiden, komponenttien ja rahtikuljetusten hinnoissa. Olemme varautuneet tilanteeseen hinnankorotuksilla ja aktiivisella yhteistyöllä toimittajiemme kanssa, hän kertoi.
Cargotecin ja Konecranesin yhdistyminen on kilpailuviranomaisten punnittavana eri puolilla maailmaa. Yhtiöt odottavat, että joulukuussa yhtiökokouksissa hyväksytty fuusio voidaan toteuttaa maaliskuun 2022 loppuun mennessä.