Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kalajoen maastopaloalueen rajaus on pitänyt, 250 ihmistä osallistuu palon sammuttamiseen – tunnelmat Raution kylässä seitsemän kilometrin päässä maastopalosta ovat tällä hetkellä rauhalliset

Kalajoen maastopaloalueen rajaus piti torstaina puuskittaisesta ja suuntaansa vaihtelevasta tuulesta huolimatta, kertoi Jokilaaksojen pelastuslaitos alkuillasta.

Raution kylällä tunnelma oli torstaina rauhallinen. Kalajokinen Jukka Rautakoski asuu Rautiossa noin seitsemän kilometrin päässä paloalueen rajasta.

Tällä hetkellä tuulen suunta on sellainen, että maastopalon savut eivät tule Rautioon.

– Eilen ilmeisesti tulivat, mutta me olimme itse mökillä, kertoi Rautakoski STT:lle.

Rautakoski on osallistunut sammutustöihin liittyviin talkoisiin pumppaamalla joesta vettä sammutustöitä varten.

Esimerkiksi asfaltointi- ja koneyrittäjänä toimiva Rautakoski on myös käynyt kuljetuskalustollaan kuljettamassa läheisen tuulipuiston työmaan tavaroita, koska osa yrittäjistä on halunnut varalta siirtää tavaroita pois tulipalon tieltä.

Rautakosken mukaan rautiolaisia on kehotettu seuraamaan viranomaisten tiedottamista.

Myöskään Raution kyläyhdistyksen sihteeri Vesa Haapakoski ei nähnyt torstaina Rautiossa maastopalon aiheuttamia savuja. Hänen mukaansa muuten tällä viikolla savuja on näkynyt runsaasti, mutta savun haju on kuitenkin ollut vähäistä tuulen suunnan vuoksi.

Tällä hetkellä ei vaaraa asutukselle

Pelastuslaitoksen mukaan palo ei tällä hetkellä välittömästi uhkaa asutusta. Tuulen alapuolella olevia asukkaita ja kiinteistöjen omistajia kuitenkin kehotettiin yhä seuraamaan tilannetta ja varautumaan tarvittaessa omatoimisesti evakuoitumaan.

Eilen Kannuksessa oltiin antamassa kahdelle talolle evakuointimääräystä, mutta palon reunan eteneminen asutusta kohti saatiin pysäytettyä pelastusjohtaja Jarmo Haapasen mukaan 400 metrin päähän rakennuksista ja evakuointimääräys voitiin perua.

Sateita luvattu perjantaille

Maastopalon sammuttamistöitä on jatkettu koko päivän. Sammutustehtävissä sekä niitä tukevissa tukitehtävissä on tällä hetkellä lähes 250 henkilöä.

Yksi sammutustoimintaan osallistunut on loukkaantunut lievästi saatuaan palovamman.

Pelastuslaitoksen tiedotteen mukaan alueelle on luvattu sateita perjantaina, mutta vielä ei ole tiedossa, kuinka tarkasti ne osuvat paloalueelle.

Samalla tuulet ovat edelleen puuskittaisia.

Palon sammuttajia majoitetaan Ylivieskaan

Pelastusjohtaja Haapanen kuvailee sunnuntaista asti kestänyttä sammutustyötä erittäin raskaaksi.

– Fyysiset voimavarat ovat aivan äärirajoilla kaikilla, kun työvuoron pituus on pahimmillaan 24 tuntia siellä maastossa. Me emme ole vielä pystyneet lyhentämään vuoroja, koska meillä ei ole ollut riittävästi vaihtohenkilöstöä saatavilla, Haapanen kertoi STT:lle torstaina päivällä.

Lisäksi maasto on Haapasen mukaan vaikeakulkuista.

Paloalueen koon arvioidaan olevan noin 300 hehtaaria.

Lähellä oleva Ylivieskan kaupunki on varustanut tässä vaiheessa 95 majoituspaikkaa, joita tarvitaan kaukaa tulevien sammuttajien lepotiloiksi. Majoitustiloja tarvitaan vähintään sunnuntaihin asti.

Siviilejä kehotetaan välttämään aluetta, ja drone-koptereiden käyttö on kielletty alueella lentosammutustoiminnan vuoksi.