Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Miehen epäillään varastaneen vitamiineja ja lisäravinteita eri puolilla Suomea – yli 2 000 purkkia takavarikoitiin hallista Lappeenrannassa

Ulkomaalaisen miehen epäillään varastaneen järjestelmällisesti vitamiineja ja lisäravinteita kaupoista eri puolilta Suomea, kertoo Oulun poliisi.

Poliisin mukaan epäillyt rikokset tapahtuivat miehen kahden erillisen Suomessa oleskelun aikana viime vuonna ja tämän vuoden keväällä.

Mies otettiin kiinni toukokuussa Oulun Haukiputaalla. Poliisin saaman ilmoituksen mukaan mies oli anastanut kaupasta tuotteita, ja turvatarkastuksessa miehen vaatteiden sisältä löytyi noin 700 euron arvosta vitamiineja ja lisäravinteita.

Poliisin mukaan mies esiintyi kiinni otettaessa väärällä henkilöllisyydellä. Hänellä oli hallussaan varastetuksi ilmoitettu Liettuan passi.

Miehen puhelimesta löytyi runsaasti kuvia varastetuiksi epäillyistä vitamiineista sekä muistiinpanoja erilaisista vitamiinituotteista, poliisi kertoo.

Miehen puhelimessa oli myös valokuvia pahvilaatikoista. Poliisin esitutkinnassa selvisi, että laatikot oli kuvattu logistiikkaterminaalissa Lappeenrannassa. Terminaalista takavarikoitiin yhteensä 2 224 purkkia vitamiineja ja lisäravinteita.

Poliisin mukaan määrä vastasi 19:ää laatikkoa edelleen lähetettäväksi tarkoitettuja anastettuja tuotteita. Poliisi epäilee, että samasta hallista Lappeenrannassa oli jo aiemmin lähetetty eteenpäin vastaavia lähetyksiä.

Epäiltyjä varkauksia ympäri Suomea

Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Nina Similän mukaan on todennäköistä, että epäilty ei ole toiminut yksin. Esimerkiksi autoa vuokraamassa oli kaksi henkilöä. Lisäksi vitamiineja on pakattu suuria määriä.

– Poliisin takavarikoima lähetys oli mittava. Siinä oli yhdeksäntoista 20 kilon painoista laatikkoa. Terminaalin muistioista kävi ilmi, että lähetyksiä on lähtenyt aiemminkin, Similä kertoo STT:lle.

Poliisi epäilee miestä 16 perusmuotoisesta varkaudesta 12 paikkakunnalla ympäri Suomea. Varkausrikoksista on kirjattu rikosilmoitus Haukiputaan lisäksi Vetelissä, Kalajoella, Kuhmossa, Muhoksella, Mäntyharjulla, Haapavedellä, Joensuussa, Oulaisissa, Mänttä-Vilppulassa, Rääkkylässä ja Nurmeksessa.

Poliisin tietoon tulleissa teoissa anastetun omaisuuden arvo on lähes 7 000 euroa.

Vastaavanlaisia tapauksia aiemminkin

Similän mukaan vastaavanlaisia tapauksia on tullut vastaan aiemminkin.

– Tietynmaalaisilla ihmisillä on usein anastuksen kohteena vitamiineja, lisäravinteita, partakoneenteriä ja sähköhammasharjan päitä. Ne ovat joissakin maissa ehkä huonosti saatavilla tai sitten niiden hinta on niin kallis, että kyseisen maan asukkaat eivät niitä pysty itselleen hankkimaan, Similä kertoo.

– Tällä epäillyllä kaikki tavara on ollut vitamiineja, lisäravinteita ja sähköhammasharjan päitä.

Epäilty vitamiinivaras on tutkintavankeudessa. Miestä epäillään varkauksien lisäksi väärän henkilötiedon antamisesta, ulkomaalaisrikkomuksesta, väärennysaineiston hallussapidosta ja luvattomasta käytöstä.

Tapauksen esitutkinta on valmistunut, ja asia siirtyy syyttäjälle syyteharkintaan.