Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat lähes prosentin – korotukset suurimpia Turussa ja Tampereella

Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat huhti-kesäkuussa suurimmassa osassa Suomea verrattuna vuoden takaiseen, kertoo Tilastokeskus. Vuokrat kohosivat koko maassa keskimäärin 0,9 prosenttia.

– Vuokramarkkinoilla on tapahtunut käänne. Vuokrakehitys on vauhdittunut ensimmäistä kertaa korona-aikana, arvioi Suomen Vuokranantajien ekonomisti Sakari Rokkanen tiedotteessa.

Korona-ajan aiemmissa tilastojulkistuksissa vuokrakehitys on ollut kaupungeissa joko hidastuvalla trendillä tai negatiivista.

Rokkasen mukaan korona vaikuttaa kiusaavan edelleen erityisesti Helsinkiä, jossa käänne on ollut muita suuria kaupunkeja vaatimattomampaa.

Tilastokeskus kertoo, että eniten vuokrat kohosivat huhti-kesäkuussa Turussa, jossa vuokrat nousivat 1,6 prosenttia. Tampereella nousua kertyi 1,4 prosenttia.

– Tampere oli ykkössijalla ja Turku kakkossijalla Suomen Vuokranantajien heinäkuussa julkaistussa kaupunkirankingissa, jossa arvioitiin kaupunkien houkuttelevuutta asuntosijoittajan näkökulmasta, Rokkanen sanoo.

Pääkaupunkiseudulla vuokrat kohosivat 0,9 prosenttia eli saman kuin koko maassa keskimäärin. Maakuntakeskuksista vuokrat laskivat ainoastaan Mikkelissä. Jyväskylässä ja Porissa vuokrien nousu päätyi niukin naukin plussalle.

– Monissa keskisuurissa kaupungeissa, kuten esimerkiksi Lahdessa ja Hämeenlinnassa, vuokrien lasku on kääntynyt maltilliseen nousuun, Rokkanen kertoo.

Opiskelijoita liikkeellä vähemmän kuin ennen koronakesiä

Vuokraturvan hallituksen puheenjohtajan Timo Metsolan mukaan uusien opiskelijoiden asunnonhaku vilkastui heinäkuun loppua kohti, vaikka edelleen asunnon etsijöitä on liikkeellä koronaa edeltäviä kesiä vähemmän.

– Alkukesään verrattuna kilpailu halutuimmista asunnoista on selvästi kiristynyt, Metsola sanoo tiedotteessa.

– Pandemia on lisännyt etäopiskelua, ja vain osa oppilaitoksista aloittaa tulevan syksyn täydessä lähiopetuksessa. Siksi koronaa edeltäviä vuosia pienempi joukko uusia opiskelijoita muuttaa heti uudelle opiskelupaikkakunnalle, Metsola arvioi.

Mediaanivuokrat korkeimpia Helsingissä

Mediaanivuokra vapaarahoitteiselle yksiölle oli Tilastokeskuksen mukaan Helsingin keskustassa 809 euroa, Tampereen keskustassa 583 euroa ja Oulun keskustassa 515 euroa.

Perheasunnon eli kolmion tai suuremman asunnon mediaanivuokra oli Helsingin keskustassa 1 634 euroa, Tampereen keskustassa 1 070 euroa ja Oulun keskustassa 940 euroa.

Mediaanivuokra tarkoittaa sitä, että kalliimpia ja halvempia asuntoja on yhtä paljon.

Halvimmat vuokrat keskisuurista kaupungeista löytyvät Kouvolasta, Raumalta ja Porista.