Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ranskan perustuslakituomioistuin hyväksyi koronapassin

Ranskan perustuslakituomioistuin on antanut hyväksyntänsä koronapassille.

Tuomioistuin hyväksyi tänään koronapassin, jolla rokotetut tai tuoreen negatiivisen koronatestituloksen saaneet ihmiset pääsevät kahviloihin, ravintoloihin ja tiettyihin juniin. Koronapassin on määrä tulla voimaan ensi maanantaina.

Kiistelty passi on johtanut isoihin protesteihin, joissa passin käyttöönottoa kritisoineet ovat syyttäneet Ranskan presidenttiä Emmanuel Macronia "terveysdiktatuurin" johtamisesta.

Koronapassittomuus ei ole peruste irtisanomiselle

Perustuslakituomioistuimen mukaan rajoitteet, joista parlamentti äänesti viime kuussa, edustavat "tasapainoista vaihtokauppaa" kansanterveydellisten huolten ja henkilökohtaisten vapauksien välillä.

Sairaaloissa ja hoivakodeissa vierailevat sekä kiireettömän sairaanhoitoon hakeutujat tulevat jatkossa tarvitsemaan koronapassia. Myös jotkut ostoskeskukset vaativat niitä.

Koronapassin puuttuminen ei kuitenkaan saa johtaa siihen, että potilas jätetään hoitamatta, tuomioistuin linjasi.

Tuomioistuin kumosi myös säännöksen, joka olisi antanut työnantajalle oikeuden irtisanoa määräaikaisia tai tilapäisiä työntekijöitä, jos heiltä puuttuu koronapassi.

Ranska alkaa jakaa tehosterokotteita syyskuussa

Ranska alkaa syyskuussa antaa iäkkäille ja riskiryhmille tehosterokotuksia koronavirusta vastaan. Asiasta kertoi maan presidentti Emmanuel Macron.

Jo viime kuussa Macron paljasti suunnitelmat tehosterokotuskampanjasta ja kertoi sen kohdistuvan niihin, jotka saivat rokotteen ensimmäisten joukossa aiemmin tänä vuonna. Käytännössä tämä tarkoittaa yli 80-vuotiaita tai ihmisiä, joilla on vakavia terveysongelmia. Tarkka lista niistä, joille tehostetta tarjotaan, päätetään ensi viikolla.

Tällä hetkellä kolmas rokoteannos annetaan Ranskassa vain ihmisille, joiden immuunijärjestelmä on heikentynyt.

Päivää aiemmin Maailman terveysjärjestö WHO pyysi kaikkia maita keskeyttämään tehosterokotteiden antamisen ainakin syyskuun loppuun asti. Näin voitaisiin järjestön mielestä vähentää valtavaa epätasa-arvoa rokotteiden jakaantumisessa rikkaiden ja köyhien maiden välillä.

Israel on jo alkanut jakaa tehosterokotteita yli 60-vuotiaille, ja viime viikolla Saksa kertoi alkavansa tarjota tehosteita syyskuusta alkaen.