Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukashenka kiistää Valko-Venäjän turvallisuuspalveluiden olleen aktivistin kuoleman takana – "Kuka hullu hirttäisi hänet?"

Valko-Venäjän johtaja Aljaksandr Lukashenka kiistää, että maan turvallisuuspalvelut olisivat olleet Ukrainassa hirrestä löytyneen valkovenäläisen oppositiovaikuttaja Vitali Shishovin kuoleman takana.

Shishov, 26, löytyi tiistaina hirrestä kiovalaisesta puistosta. Ukrainan poliisi on aloittanut tapauksesta murhatutkinnan, jossa selvitetään muun muassa, oliko kyse lavastetusta itsemurhasta. Shishov johti kansalaisjärjestöä, joka muun muassa auttoi Valko-Venäjältä Ukrainaan paenneita ihmisiä.

– Hänellä ei ollut meille merkitystä, Lukashenka totesi maanantaina lehdistötilaisuudessa Minskissä.

– Kuka hullu hirttäisi hänet? Lukashenka sanoi ja lisäsi, että hänellä on tarpeeksi tekemistä eri ihmisten kanssa ilman Shishoviakin.

Lukashenka sanoi tapauksen heikentäneen Valko-Venäjän ja Ukrainan välejä. Hän syytti Ukrainan turvallisuuspalveluja Shishovin tukemisesta ja vaati Ukrainaa "laittamaan faktat pöydälle."

– Kertokaa meille, mitä tälle Valko-Venäjän kansalaiselle tapahtui.

Lukashenka kiisti myös, että Valko-Venäjä olisi yrittänyt pakottaa pikajuoksija Krystsina Tsimanouskajan palaamaan Tokion olympialaisista kotimaahansa. Maansa urheilujohtoa kritisoinut Tsimanouskaja sai lopulta turvapaikan Puolasta.

– Hän ei olisi tehnyt tätä, elleivät hänen ystävänsä Puolassa kontrolloisi häntä, Lukashenka sanoi.

Valko-Venäjän itsevaltainen johtaja myös vakuutti, että Tokion olympialaisissa ei ollut läsnä yhtäkään maan tiedustelupalvelun KGB:n agenttia.