Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Afganistanilainen ihmisoikeusaktivisti STT:lle: "Älkää jättäkö meitä yksin"

Afganistanissa ihmiset ovat huolissaan ja kauhuissaan. Äärijärjestö Taleban etenee ja ottaa haltuunsa yhä enemmän alueita. Viime yönä kerrottiin, että se on valloittanut maan toiseksi suurimman kaupungin, strategisesti merkittävän Kandaharin. Se sijaitsee maan eteläosissa. Maan hallituksen hallussa on suurimmista kaupungeista enää vain pääkaupunki Kabul.

Afganistanilainen ihmisoikeusaktivisti vetoaa kansainväliseen yhteisöön STT:n haastattelussa.

– Pyydän, lopettakaa sota. Älkää jättäkö meitä yksin, sanoo Kabulissa oleva ihmisoikeusaktivisti puhelinhaastattelussa.

Ihmisoikeusaktivisti esiintyy tässä jutussa nimettömänä oman ja läheistensä turvallisuuden vuoksi.

– Suurin osa ihmisistä ei halua sotaa. Ihmiset ovat väsyneistä sotaan ja haluavat elää rauhassa.

Ihmisoikeuksien puolestapuhuja näkee, että afganistanilaisten vaihtoehdot ovat vähissä. Taleban joko ottaa maan haltuun tai sota jatkuu. Hän avaa, että moni ei ole tyytyväinen Talebaniin: ihmisoikeuksien ja sananvapauden rajoittamisen lisäksi Taleban ei tunne hallintoa eikä politiikkaa, äärijärjestö on kouluttamaton eikä arvosta lasten, etenkään tyttöjen koulutusta.

Ihmisoikeusaktivisti sanoo, että ainoa vaihtoehto on Talebanin ja Afganistanin hallituksen yhteistyö.

– Pelkän Talebanin muodostama hallitus ei tuo rauhaa, ja kaikkien toivo olisi menetetty.

– Toiveemme kansainväliselle yhteisölle on, että se pakottaa Talebania hyväksymään rauhan ja jakamaan vallan.

"Kuukauden sisällä Taleban voi ottaa haltuunsa koko Afganistanin"

Kuukausia Kandaharin alueella viettänyt aktivisti saapui tällä viikolla Kabuliin. Moni on saapunut pääkaupunkiin etsimään turvaa. Qatarilaismedia al-Jazeeran mukaan lähes 400 000 afganistanilaista on tänä vuonna paennut maan sisällä. Kabulissa ihmiset pyrkivät pääsemään pois maasta, hakevat passeja ja viisumeja. Ihmisoikeusaktivistin mukaan ihmiset yrittävät päästä muun muassa Intiaan, Turkkiin, Pakistaniin, Iraniin ja Uzbekistaniin.

– Ehkä kuukauden sisällä Taleban voi ottaa haltuunsa koko Afganistanin.

Kun Yhdysvaltain johtaman liittouman joukot aloittivat vetäytymisensä toukokuun alussa, oli odotettavissa, että Taleban vahvistaa jalansijaansa. Liike valloitti nopeasti laajoja alueita Afganistanista, mutta tuolloin vielä pääasiassa maaseudulla.

"Taleban ei ole muuttunut"

STT:n haastatteleman aktivistin mukaan Taleban on eri maakunnissa mielivaltaisesti tappanut siviilejä, kuuluisia ihmisiä, ihmisoikeusaktivisteja, paikallisia johtajia ja liikemiehiä. Hän kertoo, että hänen tuttavansa surmattiin muutama viikko sitten tämän perheen edessä vuosia sitten päättyneen työtehtävän vuoksi.

Taleban on pyrkinyt havittelemaan kansainvälistä hyväksyntää. Ihmisoikeusaktivisti sanoo, että Taleban yrittää kohentaa kuvaansa kansainvälisen yhteisön silmissä.

– He sanovat, että heitä kiinnostaa tyttöjen koulutus. Olen kuullut muilta aktivisteilta eri maakunnista, että Taleban ei ole muuttunut. Sitä ei kiinnosta tyttöjen oikeudet, naisten oikeudet, sananvapaus, lehdistönvapaus, aktivisti sanoo.

Jos Afganistan jää ilman kansainvälistä tukea nyt, se tulee vaikuttamaan tuleviin sukupolviin. Aktivisti pohtii, että sukupolvet jäävät yksin ja muistavat, ettei apua saatu ulkomailta.

– Pyydän, auttakaa Afganistania, auttakaa Afganistanin ihmisiä.