Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ruotsin Gävlessä satoi keskiviikkoaamun aikana peräti 162 milliä – tulvia, teitä poikki ja junaliikenne keskeytyi

Ruotsissa Gävlen ympäristössä satoi keskiviikkoaamun aikana 162 milliä vettä, mikä on uusi päiväkohtainen ennätys alueella. Ruotsin Ilmatieteen laitoksen mukaan normaali sademäärä koko elokuun aikana on 70 milliä.

Suurimmat vesimäärät satoivat Gästriklandin maakunnan alueella Gävlen sekä Hoforsin kunnissa.

Gävlessä suuria asuinalueita on veden saartamina. Valokuvissa näkyy, miten talot ja autot ovat ruskean vesimassan ympäröimiä. Poliisi on kehottanut ihmisiä välttämään autoilua, mikäli "ei ehdottomasti ole siihen tarvetta".

Useita teitä on poikki myös Taalainmaalla sekä Gävleborgin läänin alueella. Lisäksi sade vaikutti raideliikenteeseen. Borlängen ja Falunin välisellä rataosuudella liikenne oli poikki iltapäivään asti.

– Nyt kaikki junat ovat liikenteessä eikä ole mitään ongelmia. Gävlessä tilanne oli kaikkein pahin ja junat ohjataan siellä tavararatapihan kautta, mutta se ei vaikuta merkittävästi liikenteeseen, Ruotsin valtion rautatieyhtiö SJ :n tiedottaja Lina Edström sanoi.

Viranomaisten arvioiden mukaan tulvien aiheuttamien vaurioiden korjaamisessa kestää kauan. Tulvat eivät ole kuitenkaan aiheuttaneet henkilövahinkoja.

Yön aikana Gävleborgin alueella hätäkeskukseen soitettiin noin 400 hätäpuhelua, jotka liittyivät tulviin.

Opiskelija-asuntola uhkasi romahtaa

Gävlessä Kungsbäckin alueella rankkasateet aiheuttivat maansortuman ja paikallinen pelastuslaitos joutui tekemään töitä, ettei alueella sijaitseva opiskelija-asuntola romahda.

– Se on kaksikerroksinen opiskelija-asuntola. Olemme evakuoineet noin 70 opiskelijaa rakennuksesta ja estäneet romahtamisen, kertoi Magnus Jansson Klarin pelastuslaitokselta.

Gävlessä paikallinen koulutoimenjohtaja Eva Levin kertoi Ruotsin radion P4 Gävleborg -kanavalla, että koulut pidettiin keskiviikkona suljettuina tulvien ja sateen vuoksi.

Gävle sijaitsee noin 170 kilometriä Tukholmasta pohjoiseen ja siellä asuu noin 100 000 ihmistä.

-----

Korjattu klo 21.45: Korjattu viimeistä edellisestä kappaleesta tiistai keskiviikoksi.