Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lintujen suojelijat ja metsästäjät löysivät yhteisen näkemyksen: vesilintumetsästykseen tarvitaan malttia – supikoiran ja minkin pyyntiin sen sijaan kannustetaan

Vesilintujen metsästyskauden alkaessa BirdLife Suomi ja Metsästäjäliitto muistuttavat yhdessä lajintunnistuksen tärkeydestä ja kehottavat välttämään taantuvien lajien metsästystä. Vesilintujen metsästys alkaa perjantaina kello 12.

Lähes kaikkien Suomen riistavesilintujen kannat ovat taantuneet 1990-luvulta lähtien. Ainoa vakaana säilynyt laji on sinisorsa, joka on pitkällä aikavälillä jopa hieman runsastunut.

Suuri osa riistasorsalajeista on nykyisin uhanalaisia. Vesilintukantojen palauttaminen elinvoimaisiksi on tavoite, joka yhdistää Metsästäjäliittoa ja BirdLifea.

– Useimpien riistavesilintujen väheneminen on jatkunut yhtäjaksoisesti jo usean vuosikymmenen ajan ja niiden poikastuotto on pysynyt huonona. Vähenevä ja huonosti tuottava kanta ei kestä lisäkuolleisuutta. Siksi taantuvien lajien metsästystä on vältettävä, kertoo tiedotteessa BirdLifen lintuvesiasiantuntija Heikki Helle.

Riistavesilinnuista punasotka on luokiteltu Suomessa äärimmäisen uhanalaiseksi, tukkasotka, haahka ja nokikana erittäin uhanalaisiksi sekä taigametsähanhi, haapana, jouhisorsa ja heinätavi vaarantuneiksi.

Metsästäjäliitosta muistutetaan, että metsästäjien kannattaa tänäkin vuonna keskittyä metsästystä hyvin kestäviin lajeihin, jollainen tällä hetkellä on erityisesti sinisorsa.

– Vieraspetopyyntiin panostamista ei voi liikaa korostaa vesilintujen pesimätuloksen kohentamisessa. Jokainen saaliiksi saatu supikoira ja minkki on poissa syömästä maassa pesivien lintujen munia ja poikasia. Erityisesti sinisorsan pesimämenestystä voidaan parantaa myös putkipesiä asentamalla, Metsästäjäliiton luonnon- ja riistanhoitopäällikkö Ere Grenfors sanoo tiedotteessa.