Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikko Kärnä haluaa liittää Kauniaisen Espooseen ja syyttää asukkaita loisimisesta – kaupunginjohtaja vain nauroi

Keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä tiedotti torstai-iltapäivänä vaativansa Kauniaisten liittämistä Espooseen. Syyksi Kärnä nostaa kunnan alhaisen kunnallisveroprosentin. Tiedote on varsin suorasanainen.

– Kauniainen on Suomen ainoa veroparatiisi. Kunnan asukkaat ovat loisineet riittävän pitkään törkeän alhaisesta kunnallisveroprosentista nauttien. Nyt on tullut aika liittää kunta osaksi Espoota. Kauniaislaisillakin on velvollisuuksia isänmaata kohtaan, ei pelkkiä vapauksia. Enontekiöllä maksetaan 4,25 prosenttiyksikköä suurempaa kunnallisveroa kuin Kauniaisissa ja Savukoskella peräti 4,75 prosenttiyksikköä. Nyt tälle sikailulle on laitettava stoppi, Kärnä sanoo. Hän jatkaa kertomalla katsovansa, että "rikkaat kauniaislaiset loisivat muun Suomen rahoilla ja rikastuvat entisestään".

– Tällainen peli ei mielestäni vetele. Pääkaupunkiseutua on nyt alettava kehittämään yhtenä kokonaisuutena ja sen kokonaisuuden ensimmäisen vaiheen tulee olla ökyrikkaiden kauniaislaisten liittäminen Espoon yhteyteen. Valtioneuvoston on nyt toimittava kuten Robin Hood aikanaan teki: pitää ottaa rikkailta ja antaa köyhille, tiedote jatkuu.

Kauniaisten kaupunginjohtaja Christoffer Masar kuulee Kärnän ehdotuksesta ensimmäistä kertaa puhelimessa. Hän nauraa kuulemalleen.

– Joo, mitä tähän sanoisivat loiset, jotka maksavat verotulontasausta 14 miljoonaa euroa vuodessa, suhteellisesti eniten kaikista kunnista ja absoluuttisestikin katsoen todella paljon, suhteellisen pienestä kuntakoosta huolimatta. Kauniaisten veronmaksajat maksavat muualle jaettavaa tasausta suhteellisesti katsoen moninkertaisesti muihin kuntiin verrattuna. En kovin helposti niele tätä loisajattelua, Masar toteaa.

Enontekiöllä kunnanjohtajana toiminut Kärnä korostaa tiedotteessaan, että Kauniaisten veroasteen nostaminen muutamallakin prosentilla toisi tasauksen kautta miljoonia euroja Suomeen.

– Kauniaisten liittäminen Espooseen lienee ainoa tapa, että pääsemme koko maassa nauttimaan ökyrikkaiden kauniaislaisten rahoista, hän kirjoittaa.

Masarin näkökulmasta taloudellisesti vahvoja ja jaloillaan pysyviä kuntia ei kannata lähteä liittämään yhteen.

– Kauniaisten liittäminen Espooseen ei ratkaise Kauniaisten ongelmia, eikä Espoon ongelmia. Tiedämme pärjäävämme oikein hyvin erilaisista kyselyistä, joiden perusteella kuntalaisemme ovat erittäin tyytyväisiä palveluihimme ja lähidemokratiaamme. En tiedä, mihin ongelmaan tällä nyt ollaan hakemassa ratkaisua.

– Tiedän, että kansanedustaja Kärnällä on toisinaan aika vauhdikkaita lausuntoja. Ei siinä mitään, hän saa niitä lausua. En kuitenkaan voi olla hänen kanssaan samaa mieltä, erityisesti en näistä loisväitteistä.

Kärnän tiedotteen innoittajana saattoi toimia Helsingin Sanomien torstaiaamuna julkaisema uutinen, jossa kerrottiin postin vaihtavan kolmen Kauniaisissa olevan kerrostalon osoitteen "Espooksi". Hän aikoo laatia asiasta toimenpidealoitteen hallitukselle.