Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihreät vaatii riihestä päätöksiä puuttuvista päästövähennystoimista – Ohisalo: Tulokseksi ei riitä, että perustetaan työryhmiä

Vihreiden mukaan hallituksen on ensi viikon budjettiriihessä tehtävä päätökset puuttuvista päästövähennystoimista. Kyse on vihreiden mukaan hallitusohjelman toteuttamisesta eikä siitä, että puolue olisi vaatimassa jotain lisää.

– Ihminen voi elää hyvää elämää, vaikka auto kulkisi bensan tai dieselin sijaan sähköllä tai kaasulla. Eikä lämpöpumppu tee kodista yhtään vähemmän mukavaa paikkaa olla. Kun hiili sidotaan pellolle, ylläpidetään maan kasvukuntoa ja saadaan parempaa satoa. Samalla mökkijärven vesikin on kirkkaampaa. Tämä muutos ei kuitenkaan tapahdu itsestään. Poliitikkojen tehtävä on tehdä päätöksiä, vihreän eduskuntaryhmän puheenjohtaja Emma Kari sanoi ryhmän kesäkokouksen tiedotustilaisuudessa.

Puolue on esittänyt muun muassa liikenteen päästökaupan käyttöönottoa, joka ohjaisi liikenteen päästöjen puolittamisen suuntaan. Lisäksi se on esittänyt raivausmaksua, jolla pystyttäisiin puuttumaan turvepeltojen raivaamiseen sekä maatalouden uudelle tukikaudelle asetettavia selkeitä päästövähennystavoitteita.

Karin mukaan esitysten tekeminen ei saisi levätä vain vihreiden harteilla.

– Jos nämä eivät kelpaa, haastan kaikki muut puolueet tekemään omia esityksiään syksyn ilmastoriiheen. Ehdotuksien on kuitenkin pohjattava tutkittuun tietoon ja niillä on oltava aitoja vaikutuksia. Jokainen suomalainen perhe ei voi istuttaa tuhatta puuta, vaikka kuinka niin haluaisikin. Eikä se vielä tätä edes ratkaisisi, Kari huomauttaa.

Vihreät on vaatinut, että riihessä tehdään loput ilmastopäätökset, jotta Suomi saavuttaa ilmastoneutraaliustavoitteensa vuonna 2035. Tavoitteen saamiseksi päästöjä pitää vähentää vielä 11 megatonnia. Puolueen puheenjohtajan, sisäministeri Maria Ohisalon mukaan tulokseksi budjettiriihestä ei riitä, että perustetaan uusia työryhmiä.

– Ei riitä. Kyllä se pitää olla varmaa, että hiilineutraaliuspolku on se, millä me ollaan. Pitää pystyä osoittamaan, että tietty määrä päästöjä vähennetään tietyillä toimilla ja tietyllä aikavälillä, Ohisalo sanoi.

Ohisalo toivoo, että budjettiriihessä päästään oikeasti vääntämään keinoista, joita pitäisi tehdä eikä siitä, tarvitseeko niitä ylipäätään tehdä.

Työllisyystoimista valmius keskustella

Keskusta on painottanut, että kyse on talous- ja työllisyysriihestä. Puolueen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Annika Saarikko on sanonut, että budjettiriihen tärkein asia on varmistaa, että työpaikoille löytyy työntekijöitä.

– Vaikka tämä on ensisijaisesti meille ilmastoriihi, kyllä vihreillä on valmius keskustella myös työllisyystoimista, että asiat menevät eteenpäin eikä niiden kanssa tule kiire, Ohisalo sanoi STT:lle.

Ohisalo on toiveikas, että hallituksen sisällä työllisyystoimista löytyy yhteisiä näkemyksiä, mutta valmistelu ja keskustelu ovat vielä kesken, joten yksittäisistä toimista hän ei halua linjata. Esimerkiksi keskustan ehdotus opintotuen tulorajan nostosta on keino, jota vihreät on valmis tarkastelemaan.

– Opiskelijan päätyö on tietysti opiskelu, jotta tutkinto valmistuu. Jos tulorajojen nostolla on vaikuttavuutta, se kannattaa keinovalikoimaan ottaa, hän sanoi.

Hallitus linjasi kevään kehysriihessä, että hallituskauden loppuun mennessä tehdään päätöksiä työllisyystoimista, jotka vahvistavat julkista taloutta 110 miljoonalla eurolla.

Turvaväleistä päästävä viipymättä - "jokaisella päivällä merkitystä"

Eduskuntaryhmä toivoo myös, että paljon puhututtanut Suomen Akatemian rahoitus onnistuttaisiin turvaamaan budjettiriihessä.

– Olennaista on löytää ratkaisu, jolla Suomen Akatemian myöntämään rahoitukseen kohdistuvilta lisäleikkauksilta vältytään ensi vuoden osalta. Vaikka veikkausvarojen suhteen ei ole löydetty vielä pysyvää järjestelyä, hallituksella on aina valta päättää tulevan vuoden budjetista. Nokittelun sijaan nyt on syytä korjata tämä ilmeinen ongelma, joka on herättänyt jo laajaa huolta tiedekentällä, vaatii ryhmän varapuheenjohtaja Saara Hyrkkö.

Vihreiden mukaan hallituksen tällä viikolla ilmoittama kulttuuritapahtumien turvaväleistä luopuminen on saatava käytäntöön viipymättä.

Hyrkön mukaan päätös oli tarpeellinen ja odotettu ja se tuo toteutuessaan helpotusta kulttuuri- ja tapahtuma-alan kohtuuttomaan tilanteeseen.

– Nyt on olennaista, että puheet muuttuvat teoiksi ilman viivyttelyä. Jokaisella päivällä on alan kannalta merkitystä ja siksi toivon, että hallitus antaisi esityksen tartuntatautilain päivittämisestä jo tällä viikolla, Hyrkkö sanoi.

Lakimuutos on parhaillaan valmistelussa sosiaali- ja terveysministeriössä.

Mielenterveyspalvelupiste jokaiseen kuntaan

Lähestyviin aluevaaleihin liittyen vihreät nostaa esiin terapiatakuun, jota se esittää koko maahan. Jokaisella hyvinvointialueella on valta päättää terapiatakuun käyttöönotosta.

– Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että mielenterveyden hoitopolut rakennetaan yhtenäiseksi, jotta ihmiset pääsevät helpommin esimerkiksi pitkäkestoisemman psykoterapian pariin. Ei enää pompottelua luukulta toiselle ja joka välissä jonottamista, eduskuntaryhmän toinen varapuheenjohtaja Jenni Pitko toteaa.

Yhtenä uutena toimenpiteenä eduskunta esittää matalan kynnyksen mielenterveyspalvelupistettä jokaiseen kuntaan.

– Uusien hyvinvointialueiden perustamisen myötä jokaiselle onkin taattava pääsy matalan kynnyksen mielenterveyspisteisiin. Vihreät ehdottavat, että jokaiseen kuntaan turvataan kerran viikossa mielenterveyspisteen vastaanotto, jossa keskusteluapua voi saada jonottamatta ja ilman ajanvarausta, Pitko esittää.