Oikeusministeriössä valmistellaan kulutusluottoja koskevien lakien pysyvää muuttamista, kertoo Yle. Asiaa pohtiva työryhmä on aloittanut työnsä elokuun alussa. Se pyrkii esimerkiksi arvioimaan, onko luottojen korkokattoa mahdollista alentaa pysyvästi.
Kulutusluottoja on korona-aikana säädelty väliaikaisella lakimuutoksella, jossa luottojen korkokatto on laskettu kymmeneen prosenttiin ja niiden suoramarkkinointi kielletty. Luottoja koskeva lainsäädäntö on kuitenkin pian palaamassa normaaliksi, sillä väliaikainen laki on voimassa syyskuun loppuun.
– Työryhmän on selvitettävä muun muassa, onko korkokaton alentaminen mahdollista ilman, että siitä aiheutuisi ongelmia luottomarkkinoiden toimivuudelle, oikeusministeriön lainsäädäntöneuvos Sofia Aspelund kertoo Ylelle.
Suomen Pankin tilastojen mukaan väliaikainen laki on saattanut alentaa luottojen korkotasoa ja hidastaa luottolaitosten lainakannan kasvua. Näitä muutoksia voivat kuitenkin osin selittää myös muut syyt.
Ylen mukaan väliaikaisen lakimuutoksen päättyminen saattaa vaikuttaa voimakkaasti joihinkin kulutusluottoihin.
Luottoja on koskenut 20 prosentin korkokatto syyskuusta 2019 lähtien. Kahden viime vuoden aikana otettujen luottojen korko saattaa siis väliaikaisen lain päätyttyä nousta jopa kymmenen prosenttiyksikköä.
Vielä enemmän korko saattaa kasvaa luottosopimuksissa, jotka on tehty ennen vuoden 2019 syyskuuta. Näitä sopimuksia ei koske minkäänlainen korkokatto. Kilpailu- ja kuluttajavirasto arvioi ministeriölle antamassaan lausunnossa, että yli kaksi vuotta vanhojen luottosopimusten korko voi uusien nostojen osalta nousta 10 prosentista yli 100 prosenttiin.