Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääministeri Sanna Marin Ylellä: Normaaliin voidaan päästä reilun kuukauden päästä lokakuussa

Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoo jakavansa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) johtajan Mika Salmisen arvion siitä, että normaaliin elämään voidaan päästä kuukauden tai kahden päästä. Marinilta kysyttiin asiaa sunnuntaina Ylen Pääministerin haastattelutunnilla.

Marinin mukaan myös hallitus on saanut sen arvion, että kun Suomessa päästään 80 prosentin rokotekattavuuteen yli 12-vuotiaiden kohdalla, rajoituksista päästään eroon.

Tämänhetkisen arvion mukaan tähän päästään reilun kuukauden päästä eli lokakuussa, Marin sanoi. Hän kuitenkin lisäsi, että koronavirus ja koronakriisi ovat olleet tähän mennessä arvaamattomia ja hallitus tarkkailee tilannetta aktiivisesti.

Marinin mukaan koronapassi on tarkoitus saada eduskunnan käsittelyyn syyskuun puolivälissä, jotta se voisi olla käytössä lokakuun alussa. Koronapassin on tarkoitus olla vaihtoehto rajoituksille, jos jollain alueella tautitilanne ryöpsähtää. Koronapassi olisi käytössä vapaaehtoisuuteen pohjautuvalla mallilla.

Koronapassi voisi toimia esimerkiksi siten, että yritykset voisivat järjestää koronapassin avulla kulttuuritapahtumia, vaikka tautitilanne alueella pahenisi.

"Pakolaiskiintiön nostamiseen varauduttava"

Muutoinkin Marin totesi, että koronatartuntamäärät eivät muutoinkaan enää ole se luku, jota hallitus ensisijaisesti tarkkailee. Sen sijaan ensisijaisesti katsotaan rokotekattavuutta ja rokotusten edistymistä.

– Täydet rokotesuojat ovat meidän tiemme ulos kriisistä. Tietenkin tämä korostuu mittaristossa nyt ja tulevaisuudessa entistä enemmän. Tarkasti seuraamme myös terveydenhuollon kuormitusta, hän sanoo.

Pääministerin haastattelutunnilla keskusteltiin lisäksi Afganistanin tilanteesta.

Marinin mukaan pakolaiskiintiöön mahdolliseen nostamiseen on myös varauduttava Afganistanin tilanteen takia. Hän sanoo, että asiaa käydään hallituksessa yhdessä läpi.

Marin pitää lisäksi mahdollisena, että Suomeen ja Eurooppaan tulee Afganistanista ihmisiä turvapaikanhakijoita. Hänen mukaansa Suomi joutuu todennäköisesti kantamaan asiasta kansainvälistä vastuuta.

Hänen mukaansa myös Suomen pitää kantaa vastuuta siitä, että tyttöjen ja naisten asema ei heikkene ja Afganistanissa ihmisoikeuksien on toteuduttava.