Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hallituksen uusi koronastrategia valmis – tavoite yhteiskunnan avaaminen

Hallitus on hyväksynyt koronan hybridistrategian päivityksen. Strategiasta kerrotaan tarkemmin kello 19 alkavassa tiedotustilaisuudessa. Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan keskeisimmät muutokset liittyvät siihen, mitä strategialla tavoitellaan.

Päivitetyssä strategiassa tavoitellaan yhteiskunnan avaamista ja sen pitämistä auki ja sitä, että mahdollisimman vähän ihmisten elämää rajoitettaisiin.

– Välineinä ovat rokotukset, Marin sanoi neuvottelujen jälkeen Säätytalon portailla.

Jatkossa mahdollisia alueellisia tautiryppäitä tukahdutettaisiin alueellisin toimin.

Aiemmin koronan hybridistrategia on lähtenyt siitä, miten virusta voidaan tukahduttaa, miten estää sairaanhoidon kuormittuminen ja miten riskiryhmiä suojellaan.

Kaikista rajoituksista pyritään pääsemään eroon viimeistään sitten, kun rokotuskattavuus on 80 prosenttia, mutta Marinin mukaan rajoituksia puretaan jo sitä ennenkin.

– Uskoisin, että ravintolarajoituksia tullaan höllentämään jo ennen tuota 80 prosentin rokotekattavuutta, hän sanoi.

Marin kertoi hallituksen hyväksyneen myös sen, että yhden prosentin vangiksi ei jäädä. Yhteiskuntaa avataan sellaisessakin tilanteessa, jossa 79 prosenttia ihmisistä olisi ottanut rokotteen, mutta kaikilla olisi ollut mahdollisuus rokoteannoksensa saada.

Marinin mukaan hallituksen neuvottelut olivat hyvin yksituumaiset.

Päivitettyyn hybridistrategiaan kuuluu myös erillinen hätäjarrumekanismi. Se voitaisiin ottaa käyttöön, jos Suomeen leviäisi virusvariantti, joka olisi esimerkiksi immuuni rokotteille. Silloin toimenpiteitä voitaisiin jälleen ottaa laajemmin käyttöön.

Pääministeri jatkoi puheenjohtajaviisikon kanssa Säätytalossa budjettiriihen valmistelua hallituksen neuvottelujen jälkeen.