Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Asukas kuoli ja toinen joutui sairaalaan väkivallanteossa vanhuspalveluyksikössä Turussa– teko huomattiin puolenyön aikaan

Turun kaupungin vanhuspalveluyksikössä tapahtui tiistai-iltana vakava väkivallanteko, jonka kohteina oli kaksi asukasta. Lounais-Suomen poliisin mukaan toinen uhreista kuoli ja toinen joutui vammojen vuoksi sairaalaan.

Poliisi kertoi, että epäilty on todennäköisesti yksikön asukas ja hänet on siirretty pois kyseisestä paikasta.

Tapausta tutkitaan tässä vaiheessa tappona ja törkeänä pahoinpitelynä. Rikosnimikkeet voivat muuttua tutkinnan edetessä.

Väkivallanteon uhrit löydettiin puolenyön aikaan, mutta väkivallanteon tapahtuma-aikaa ei tiedetä, kertoi sosiaali- ja terveysjohtaja Riitta Liuksa Turun kaupungin tiedotustilaisuudessa keskiviikkona.

– Tämä on asia, joka tutkinnan edetessä varmasti selviää, Liuksa kertoi.

Uhrit olivat samassa huoneessa

Väkivallanteko tapahtui Kurjenmäkikoti 2:ssa, joka tarjoaa ikääntyneiden laitoshoitoa. Väkivallanteon uhrit olivat majoittuneena kahden hengen huoneessa.

– Talossa on huoneita, joissa yöpyy useampi. Tässä tapauksessa kyseessä oli kahden hengen huone. Ovet ovat auki, niitä ei voida lukita, Liuksa sanoi.

Kaupungin mukaan yksikössä oli tapahtumien aikaan asiakasmitoituksen mukaisesti kaksi yöhoitajaa. Yksikön hoitajamitoitus on 0,78 eli yli lain vaatiman minimin.

Liuksa luonnehti, että tilanne yksikössä oli normaalien iltatoimien mukainen eli hoitajat kulkivat huoneissa asianmukaisesti.

Sitä kaupungin edustajat eivät kommentoineet, missä hoitajat olivat väkivallanteon aikaan. Asiaa perusteltiin sillä, että kyseessä on poliisitutkintaan liittyvä asia.

Liuksa kertoi, että sairaalaan joutunut asukas oli jo kotiutunut ja hänen tilanteensa on vakaa. Muut asukkaat tai työntekijät eivät olleet hänen mukaansa tiettävästi vaarassa.

Väkivaltatilanteita on pyritty estämään yksikössä muun muassa yleisten tilojen valvonnalla. Vastaavaa asukkaisiin kohdistuvaa väkivallantekoa ei Turun kaupungin mukaan ole tapahtunut aiemmin sen asumispalveluyksiköissä.

Turun kaupunki on avannut kriisipuhelimen

Kurjenmäenkodin tilapäishoitoa järjestävässä yksikössä on 29 asukaspaikkaa. Pitkäaikaishoidon asukkaita on 12 ja tilapäishoidon asiakkaita 17. Suurin osa yksikön asukkaista on muistisairaita ja ikäihmisiä.

Kaupungin mukaan yksikön toiminta jatkuu normaalisti eikä asukkaita siirretä sieltä pois.

Kaupunki on luvannut tehdä kaikkensa, jotta tapahtumat selviäisivät perin juurin. Turun kaupungin kansliapäällikön Tuomas Heikkisen mukaan tapahtumat ja esimerkiksi ohjeistukset käydään läpi. Sen lisäksi varmistetaan, että yksikössä on toimittu ohjeiden mukaisesti ja säännösten edellyttämällä tavalla.

– Tämänhetkisten tietojen mukaan toiminta on ollut asianmukaista, Heikkinen kertoi tiedotteessa.

Turun kaupunki on avannut omaisille ja kuntalaisille tarkoitetun kriisipuhelimen tapauksen vuoksi numerossa 02 262 6003.