Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hallituspuolueet löysivät sovun ilmastokiistaan – budjettiriihen tulokset julki kello 15

Hallituspuolueet ovat löytäneet sovun budjettiriihen neuvotteluissa. Puolueiden puheenjohtajat kertoivat asiasta Helsingin Säätytalon portailla.

Viimeisenä ratkaisu löytyi ilmastotoimista. Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan ratkaisun yksityiskohdista kerrotaan tiedotustilaisuudessa, joka on määrä pitää kello kolmelta iltapäivällä.

Marin ei tarkemmin avannut sitä, millä tavalla ratkaisu neuvotteluja venyttäneeseen kiistaan löytyi.

– Näen, että oli halua ja kykyä tulla toisiaan vastaan. Löysimme yhteisen tien, miten kuljemme eteenpäin, Marin sanoi.

Keskustan puheenjohtaja, valtiovarainministeri Annika Saarikko sanoi olevansa tyytyväinen saavutettuun ratkaisuun.

– En olisi tätä viimeisintäkään ratkaisua ollut sopimassa ja yhteistyötä jatkamassa, ellen olisi tyytyväinen siihen ja sen järkivihreään kokonaislinjaan, Saarikko sanoi.

Vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo sanoi ajattelevansa, että tärkeisiin asioihin on käytettävä kaikki se aika, mitä niihin tarvitaan.

– Se on paketti, jonka kanssa me tästä hyvin jatkamme eteenpäin, Ohisalo kuvasi neuvottelutulosta.

Marin katsoi kiistan venyneen yli mittasuhteidensa

Marin sanoi aamulla, että pattitilanne hallituksen päästövähennyssitoumuksista on venynyt liian pitkäksi asian mittaluokkaan nähden. Hän kuitenkin totesi ennen neuvotteluiden alkamista Säätytalolla, että riihineuvottelut vievät sen aikaa kuin ne vievät.

Pääministeri teki eilen poikkeuksellisen liikkeen ja jätti keskustan ja vihreät ratkomaan päästövähennyskiistaa keskenään. Yhteisymmärrystä ei kuitenkaan syntynyt, ja STT:n tavoittamien hallituslähteiden mukaan neuvotteluita jatkettiin tänään pitkälti siitä, mihin ne keskiviikkona ennen kahdenkeskisiä neuvotteluja päättyivät.

Kiistan taustalla olivat keskustan ja vihreiden näkemyserot siitä, mitkä ilmastotoimet ovat riittävän uskottavia ja tehokkaita hiilineutraalisuustavoitteen saavuttamiseksi.

Eilisten kommenttien perusteella kiistaa näytti olevan jopa siitä, mistä tarkalleen ottaen on kiistaa. Marinin mukaan käytännössä kyse oli noin 0,2 megatonnin (0,2 miljoonan tonnin) kokoisesta erosta.

–  Ilmastoasioistakin on valtaosin yhteinen näkemys. Ei tämä ero puolueiden välillä nyt kovin suuri ole, Marin sanoi.

Ohisalo puolestaan sanoi, että näkemyserossa ei ole kyse 0,2 megatonnista vaan koko ilmastopaketin uskottavuudesta.

Muista asioista sopu löytyi hyvissä ajoin

Hallitus on sitoutunut päättämään tarvittavat lisätoimet, jotta hiilineutraalius toteutuisi eli päästöt ja nielut olisivat yhtä suuret vuoteen 2035 mennessä. Tavoitteen saamiseksi päästöjä pitää vähentää vielä 11 miljoonaa tonnia. Kiista koskee sitä osuutta, joka pitäisi saada taakanjakosektorilta eli esimerkiksi liikenteen, maatalouden ja teollisuuden päästöistä. Tämän osuuden on arvioitu olevan reilut viisi miljoonaa tonnia.

Sekä Saarikko että Marin kertoivat eilen, että budjettivalmistelu on muutoin hyvällä mallilla valtion menojen ja tulojen osalta. Ensi vuoden rahankäytöstä oli hallituksessa pitkälti yhteisymmärrys jo riihen alkaessa.

Lisäksi verotusta koskevat kysymykset oli jo pitkälti sovittu. Uusia verotuloja haetaan muun muassa kaivoslaista, mutta STT:n tietojen mukaan tarkempi malli on yhä auki. Sen sijaan SDP:n ja vasemmistoliiton kannattama lähdevero ei ole tiettävästi etenemässä.

Nopeasti vaikuttavista työllisyystoimista hallitus on tiettävästi ottamassa käyttöön ainakin lupaprosessien sujuvoittamisen.