Hallituksen talousarvioneuvottelujen loppuinfo on alkanut Valtioneuvoston linnan tiedotustilalla. Infossa avataan budjettiriihen linjauksia.
Paikalla ovat hallituspuolueiden edustajat: pääministeri Sanna Marin (sd), valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.), oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.), sisäministeri Maria Ohisalo (vihr) ja opetusministeri Li Andersson (vas.).
Pääministeri Sanna Marin (sd) kertoo infotilaisuuden alussa budjettiesityksestä vuodelle 2022. Esityksen tarkoitus on rakentaa kasvua koronakriisin jälkeiseen aikaan. Suurempia teemoja ovat myös hoitovelan purku sekä työmarkkinoiden työvoimapulan parantaminen.
Marin sanoo, että hallitus on budjettiriihessään sopinut mittavista ilmastotoimista, jotka vähentävät päästöjä noin 14–15 megatonnia vuoteen 2035 mennessä. Hallituksen ilmastotavoitteen saavuttamiseksi tarvittavia päästövähennyspäätöksiä puuttui ennen riihtä vielä arviolta 11 megatonnin verran.
Marin kertoi myös, että hallitus linjasi riihessä toimista, jotka tukevat työvoiman saatavuutta. Hallitus keskittyy Marinin mukaan nopeavaikutteisiin toimiin.
Valtion budjetin alijäämä on 6,9 miljardia euroa vuodelle 2022. Alijäämä sisältää koronamenoja noin 0,4 miljardia euroa. Valtiovarainministeri Annika Saarikko korostaa, että alijäämää on tehty kymmenen vuotta.
Ehdotuksessa kotitalousvähennykseen tulee korotuksia. Kotitaloustyön sekä hoiva- ja hoitotyön enimmäismäärään ja korvausprosenttiin korotetaan kahdeksi vuodeksi.
Saarikon mukaan osaavan työvoiman maahanmuuttoa vauhditetaan laajentamalla erityisosaajien ja kasvuyrittäjien työlupia koskeva kahden viikon pikakaista tutkijoihin ja opiskelijoihin. Työvoimapulaa helpotetaan myös korottamalla opintotuen tulorajoja määräaikaisesti ensi vuonna.
Sisäministeri Maria Ohisalon mukaan Suomi valmistautuu vastaanottamaan 1 050 kiintiöpakolaista vuonna 2022 ja mahdollisesti nostamaan kiintiötä Afganistanin vallitsevan tilanteen takia. Pakolaiskiintiö ei siis esityksen mukaan nouse.
Ohisalo sanoo, että hallitus on sitoutunut tekemään tarkastelun perusteella mahdollisesti tarvittavat lisäpäätökset ilmastopakettiin. Ohisalo kertoo, että budjettiesityksen mukaan Suomessa otetaan käyttöön kaivosvero vuodesta 2023 alkaen.
Opetusministeri Li Andersson kertoo, että Suomen Akatemian valtuudet turvataan ensi vuodelle.
Oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin mukaan hallitus sai aikaiseksi ilmastopaketin, joka mahdollistaa hiilineutraaliuden vuoteen 2035 mennessä. Henrikssonin mukaan Suomen tulee tähdätä 79 prosentin työllisyyteen.
Seuraa tästä suoraa lähetystä.