Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

WWF pitää ilmastosopua riittämättömänä – myös Luonnonsuojeluliitto haluaisi maataloustuet remonttiin

Ympäristöjärjestö WWF pitää hallituksen budjettiriihessä saavuttamaa sopua riittämättömänä.

WWF on pettynyt siihen, ettei hallitus ollut valmis käyttämään tehokkaiksi todettuja ohjauskeinoja, kuten veroja ja päästökauppaa, ilmastopolitiikan työkalupakissa. Järjestön ilmastovastaava Bernt Nordmanin mukaan torstaina hyväksytyistä toimenpiteistä jää laiskanläksyä ensi vuodelle.

– Nyt hyväksyttyjen toimenpiteiden vaikutukset päästöihin vuoteen 2035 asti ovat osin arvailujen varassa. Hallitus ei kanna nyt riittävää vastuuta ilmastotavoitteista, Nordman sanoo tiedotteessa.

Nordman kuvailee pakettia hyvin laihaksi maatalouden päästöjen osalta. Hänen mukaansa tämä lisää paineita maataloustukiuudistukseen.

Myös Suomen luonnonsuojeluliiton mukaan maatalouden tukia tulee suunnata lisää ympäristötoimenpiteisiin. Sen mukaan liikenteen ja maatalouden päästöjen kuittaaminen esimerkiksi metsien nieluilla on huono ilmastopäätös.

– On selvää, että työtä riittää seuraaviinkin budjettiriihiin, liiton va. toiminnanjohtaja Tapani Veistola sanoo tiedotteessa.

Lisäksi Veistolan mukaan turpeen käytön polttamiselle tulee määrätä päättymisaikataulu.

Luonnonsuojeluliitto pitää kuitenkin hienona, että hallitus sai ilmastopaketin tehtyä. Se pitää hyvänä muun muassa jäteveron laajennusta, peltojen kipsikäsittelyn ja ravinnekierrätyksen tukea sekä öljystä luopumisen avustuksia.