Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Valtioneuvosto ottaa tänään kantaa uusiin ravintolarajoituksiin, työväenpuolue voittamassa Norjan suurkäräjävaalit

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Valtioneuvosto ottaa tänään kantaa uusiin ravintolarajoituksiin

Valtioneuvoston on määrä päättää tänään uusista ravintolarajoitusten kevennyksistä.

Hallituksen sote-ministeriryhmä esittää kevennyksiä ravintoloiden rajoituksiin, ja valtioneuvosto käsittelee niitä tänään ylimääräisessä istunnossaan.

Tarkoituksena on päättää muun muassa aukioloaikojen laajentamisesta. Rajoitukset vaihtelevat eri puolilla maata sen mukaisesti, onko alue perustasolla vai kiihtymis- tai leviämisvaiheessa.

Nykyisen asetuksen voimassaolo on päättymässä keskiviikkona. Uuden asetuksen on määrä tulla voimaan torstaina, ja se olisi voimassa lokakuun loppuun.

Porissa palaa vanha terminaali, lähialueelle vaaratiedote voimakkaan savumuodostuksen vuoksi

Satakunnan Porissa palaa vanha terminaalirakennus. Koivulan alueen asukkaille on annettu vaaratiedote voimakkaan savunmuodostuksen vuoksi. Ihmisiä kehotetaan pysymään sisätiloissa ja sulkemaan ilmastointi.

Pelastuslaitoksen saavuttua palopaikalle terminaalirakennus oli täyden palon vaiheessa. Pelastuslaitos yrittää estää palon leviämisen.

Päivystävän palomestarin mukaan palo on hallinnassa, mutta palava terminaali tulee tuhoutumaan palossa kokonaan.

Terminaalirakennus sijaitsee Herralahden Helmentiellä.

Sadealue liikkuu Suomen yli pohjoisesta etelään

Suomen pohjoisosan yllä on aamulla sadealue, kertoo Ilmatieteen laitos.

Päivän aikana Lapissa alkaa poutaantua idästä alkaen ja sadealue liikkuu kohti etelää. Iltapäivällä sateita saadaan Pohjois-Pohjanmaalla ja Keski-Suomessa.

Ilmatieteen laitoksen päivystävän meteorologin Eveliina Tuovisen mukaan illalla sateet valuvat etelään. Aivan lounaisimpaan Suomeen Turun seudulle sateet eivät yltäne.

Työväenpuolue voittamassa Norjan suurkäräjävaalit, Störestä tulossa Norjan 36:s pääministeri

Norjan työväenpuolue on voittamassa suurkäräjävaalit. Kun äänistä on laskettu 99,7 prosenttia, Jonas Gahr Stören johtama työväenpuolue on saanut 26,4 prosenttia äänistä. Suurkäräjien 169 paikasta työväenpuolue on saamassa 48.

Työväenpuolue on saamassa enemmistön yhdessä keskustapuolueen ja vasemmistopuolueen kanssa, 89 paikkaa. Enemmistöön tarvitaan 85 paikkaa. Störe sanoi keskustelevansa myös punaisten eli kommunistien sekä ympäristöpuolue vihreiden kanssa.

Störestä on tulossa Norjan 36:s pääministeri.

Norjan pääministerinä toimi kahdeksan edellistä vuotta konservatiivipuolueen puheenjohtaja Erna Solberg, joka on myöntänyt tappionsa. (Lähde: NTB)

Jopa 216 miljoonaa voi joutua jättämään kotinsa ilmastonmuutoksen takia

Kolmen vuosikymmenen aikana jopa 216 miljoonaa ihmistä voi ilmastonmuutoksen seurausten takia joutua jättämään kotinsa ja muuttamaan maansa sisällä, varoittaa Maailmanpankki. Sen mukaan vähentynyt maataloustuotanto, vesipula, merenpinnan nousu ja muut ilmastonmuutoksen haittavaikutukset ajavat ihmiset jättämään kotinsa.

Maailmanpankin kestävän kehityksen varajohtaja Jürgen Vögele sanoo, että ilman päättäväisiä toimia maailmaan voi syntyä ilmastosiirtolaisuuden keskittymiä seuraavan vuosikymmenen aikana.

Tuoreen raportin mukaan vuoteen 2050 mennessä esimerkiksi Saharan eteläpuolisessa Afrikassa 86 miljoonaa ihmistä on voinut joutua muuttamaan. Itä-Euroopassa ja Keski-Aasiassa voi olla viisi miljoonaa eli lähes Suomen väkiluvun verran ilmastosiirtolaisia. (Lähde: AFP)

Sudanissa yli 80 ihmistä kuollut rankkasateiden aiheuttamissa tulvissa

Afrikan koillisosassa sijaitsevassa Sudanissa on kuollut yli 80 ihmistä ja loukkaantunut yli 60 rankkasateiden aiheuttamissa tulvissa, kertoivat maan viranomaiset. Lisäksi tulvissa on tuhoutunut tuhansien ihmisten koteja.

Kuolemat ovat johtuneet hukkumisista, sähköiskuista sekä talojen romahtamisista.

Sudanissa on sadekausi kesä- ja lokakuun välillä, ja maassa on vuosittain rankkasateiden vuoksi tulvia, jotka vaurioittavat muun muassa infrastruktuuria sekä satoa.

YK:n arvion mukaan sateilla ja tulvilla on ollut vaikutuksia heinäkuusta lähtien ainakin 102 000 ihmiselle. (Lähde: AFP)

Everton nousi tasoihin Valioliigan kärkikolmikon kanssa

Englannin Valioliigassa jalkapallojoukkue Everton nousi maanantain myöhäisillan ottelun jälkeen sarjajohtajien joukkoon. Liigakärjessä neljällä joukkueella on nyt saman verran pisteitä. Evertonin lisäksi neljässä ottelussa 10 pistettä ovat keränneet Liverpool, Chelsea ja Manchester United.

Everton kukisti illan ottelussa Burnleyn 3–1.

Burnley on sarjassa sijalla 18. (Lähde: AFP)

HJK:n avausvastustaja Konferenssiliigassa vaihtoi valmentajaa

HJK:n avausvastustaja miesten jalkapallon uudessa Konferenssiliigassa, itävaltalainen LASK Linz, on vaihtanut valmentajaa. Dominik Thalhammer joutui jättämään paikkansa, kun joukkue hävisi Austria Wienille sunnuntaina.

LASK Linz nimitti uudeksi päävalmentajaksi Thalhammerin apuvalmentajana toimineen Andreas Wielandin, joka jatkaa tehtävässä ainakin talvitaukoon asti. Wielandin ensimmäinen ottelu uudessa tehtävässä on torstaina Helsingissä, kun LASK kohtaa HJK:n Konferenssiliigan avauskierroksen ottelussa.

LASK Linz on pelannut Itävallan pääsarjassa seitsemän ottelua ja voittanut vain yhden pelin.