Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kaliforniassa äänestetään demokraattikuvernööri Newsomin kohtalosta

Yhdysvaltain Kalifornian osavaltiossa äänestäjät päättävät parhaillaan, saako demokraattikuvernööri Gavin Newsom jatkaa tehtävässään jäljellä olevan virkakautensa loppuun.

Newsom valittiin äänivyöryllä kuvernööriksi marraskuussa 2018, ja hän aloitti kuvernöörinä seuraavana vuonna.

Suuttumusta on herättänyt varsinkin republikaanien riveissä Newsomin toiminta koronapandemian aikana. Kaliforniassa määrättiin ensimmäisenä koko osavaltiota koskevat määräykset koronarajoituksista. Arvostelijoiden mielestä hän toimi kovaotteisesti muun muassa sulkemalla liiketoimintaa ja pitämällä lapset pois koulusta pitempään kuin oli tarpeen.

Newsomin mielestä hänen toimenpiteensä säästivät ihmishenkiä.

Äänestyksen alla presidentti Joe Biden lensi Newsomin tueksi. Biden varoitti, että jos Newsom poistetaan kuvernöörin paikalta tilalle saattaa tulla Donald Trump -tyylinen kuvernööri.

– Joko te pidätte Gavin Newsomin kuvernöörinänne tai te saatte Donald Trumpin, Biden sanoi.

– Valinnan pitäisi olla täysin selvä, hän lisäsi.

Newsomilla 46 haastajaa

Pysyäkseen kuvernöörin virassa Newsomin täytyy saada taakseen yli puolet äänistä. Jos näin ei käy, seuraavaksi eniten ääniä saaneesta ehdokkaasta tulee kuvernööri.

Vaaleissa Newsomilla on 46 haastajaa, joista päähaastajana pidetään konservatiivista talk show -isäntää Larry Elderia, joka on avoimesti kannattanut Trumpia.

Demokraatit ovat valittaneet, että republikaani-johtoinen äänestys on yritys kaapata osavaltion hallinto ottamalla haltuun valta poikkeuksellisissa oloissa, kun republikaanit eivät koskaan voi tehdä sitä tavanomaisissa vaaleissa.

Äänestyspaikat sulkeutuvat keskiviikkoaamuna Suomen aikaa.