Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Perustuslakivaliokunnan mielestä sote-valiokunnan olisi syytä pohtia yleisötapahtumien turvavälipykälän poistamista kokonaan

Perustuslakivaliokunta näyttää vihreää valoa hallituksen suunnitelmille muuttaa tartuntatautilaissa olevaa yleisötapahtumien kahden metrin turvavälivaatimusta.

Hallitus on esittänyt, että tartuntatautilain 58 d -pykälästä poistetaan tilojen käytön edellytyksenä oleva lähikontaktin tarkka määritelmä sekä soveltamisen kriteerinä aikaisemmin ollut ilmaantuvuusluku.

Nykyisen lain mukaan koronaviruksen leviämisvaiheessa tai sen kynnyksellä olevilla alueilla yleisötapahtumien järjestäjiä voidaan velvoittaa järjestämään kahden metrin turvavälit. Kahden metrin turvavälivaatimus tulee alueellisilta viranomaisilta tartuntatautilakiin pohjautuen.

Jatkossa lähikontaktin määrittelisi tilannekohtaisesti aluehallintovirasto tai kunta päätöksessään. Hallituksen esityksen mukaan alueellinen viranomainen voi tehdä alueellaan päätökset tilojen käytön edellytyksistä, jos alueella todetaan merkittäviä tautiryppäitä, joiden tartuntaketjuja ei pystytä luotettavasti jäljittämään ja jotka aiheuttavat merkittävän riskin uusien tartuntojen laajaan leviämiseen alueella.

Sääntelyn vaikutuksia seurattava ja ohjeita annettava

Valiokunta kiinnittää huomiota siihen, että hallituksen esityksen mukaan tartuntaryppäiden merkittävyyttä arvioitaisiin lähinnä epidemiologisin ja lääketieteellisin perustein epidemian torjunnan edellytysten kannalta.

– Valiokunnan mielestä lisäksi esimerkiksi yhteiskunnallisilla ja sosiaalisilla tekijöillä sekä yhteiskunnan avoimuuteen liittyvillä näkökohdilla voisi olla merkitystä tässä arvioinnissa. Tautiryppäiden merkittävyyden arviointiperustetta olisi syytä täsmentää, lausunnossa sanotaan.

Perustuslakivaliokunta lisäksi toteaa, että sosiaali- ja terveysvaliokunnan olisi syytä tarkastella, mahdollistaisiko nopeasti muuttuva epidemiatilanne 58 d §:n kumoamisen kokonaan.

Eduskunnan perustuslakivaliokunta antoi tänään hallituksen esityksestä lausunnon sosiaali- ja terveysvaliokunnalle, joka tekee asiasta mietinnön.

Perustusvaliokunta peräänkuuluttaa sitä, että hallituksen on tarkoin seurattava sääntelyn vaikutuksia. Myös ohjeistus on valiokunnan mielestä merkityksellistä.

– Valiokunnan mielestä asianmukainen ohjeistus on nyt ehdotettavan sääntelyn kohdalla erityisen merkityksellistä lain yhdenvertaisen soveltamisen turvaamiseksi oikeudellisesti samanlaisissa tapauksissa, valiokunta toteaa.