Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomen Pankki korottaa talousennustettaan roimasti alkuvuoden kasvun oltua ennakoimattoman vahvaa – nopean kasvun vaihe jää ennusteen mukaan lyhytaikaiseksi

Suomen Pankki korottaa talouskasvun ennustettaan selvästi kasvuvauhdin ylitettyä odotukset keväällä ja kesällä. Pankki ennakoi Suomen bruttokansantuotteen kasvavan tänä vuonna 3,5 prosenttia, kun aiempi arvio oli 2,9 prosenttia.

Ensi vuonna talouskehityksen ennakoidaan jatkuvan edelleen reippaassa 2,8 prosentin kasvussa, vaikka ennustetta onkin laskettu aiemmasta 3,0 prosentista.

Talouden toipuminen on pankin mukaan ollut päätoimialoittain tarkasteltuna laaja-alaista. Jopa koronan kurittamalla palvelusektorilla liikevaihdossa on palattu likelle koronaa edeltänyttä tasoa, vaikka sektorin sisällä toimialojen väliset erot ovat yhä suuria.

Suomen Pankin mukaan talouskasvu on piristynyt yksityisen kulutuksen johdolla ja bruttokansantuote on jo saavuttanut ennen pandemian puhkeamista vallinneen tasonsa. Loppuvuoden aikana myös alkuvuodesta heikosti kasvaneen viennin odotetaan voimistuvan.

Nopean kasvun vaiheen arvioidaan kuitenkin jäävän väliaikaiseksi. Suomen Pankin mukaan jo vuonna 2023 palataan pitkän aikavälin kasvu-uralle eli 1,3 prosentin kasvuun.

– Väestön ikääntyminen sekä heikko tuottavuuskehitys rajoittavat Suomen kasvumahdollisuuksia senkin jälkeen, kun koronakriisin vaikutuksista on selvitty, ennusteessa eritellään.

Suomen Pankin näkemys tulevien vuosien talouskehityksestä on pitkälti samansuuntainen pankkien ja tutkimuslaitosten julkaisemien ennusteiden kanssa. Kaikissa syksyllä tehdyissä ennusteissa Suomen tämän vuoden talouskasvun katsotaan alkavan kolmosella. Jaettu käsitys on myös siitä, että kahden vuoden päästä talouskasvu on jo maltillista verrattuna nykyhetkeen.

Ainoastaan ensi vuoden kehityksessä on esiintynyt suurempaa hajontaa. Useimmat kasvuennusteet osuvat Suomen Pankin arvioiman 2,8 prosentin ja Pellervon taloustutkimuksen ennustaman 4,0 prosentin väliin.

Työllisyys kasvaa, hintakehitys vakiintuu

Talouskasvun imussa myös työllisyys jatkaa ennusteissa tasaisen ripeää kasvuaan. Tänä vuonna Suomen Pankki ennakoi työllisyysasteen osuvan tasan 72 prosenttiin. Kasvu jatkuu läpi ensi vuoden siten, että vuonna 2023 työllisyysaste nousee 73,2 prosenttiin.

Talouskasvun piristyminen on myös näkynyt nousevina kuluttajahintoina. Suomen Pankki odottaa inflaation kiihtyvän osin energian hintojen nostamina 1,9 prosenttiin tänä vuonna. Viime vuonna hinnat kohosivat poikkeuksellisen hitaasti, 0,4 prosenttia.

Tulevien kahden vuoden ajaksi inflaatio kuitenkin vakiintuu pankin ennusteessa 1,5–1,6 prosentin välille.

Kasvu ripeää maailmanlaajuisesti

Myös maailmantalouden palautuminen koronakriisistä on ollut alkuvuoden aikana nopeaa. Suomen Pankki ennustaa euroalueen bruttokansantuotteen kasvavan tänä vuonna 5 prosenttia ja jatkavan ensi vuonnakin 4,6 prosenttia.

Nopeasta kasvusta huolimatta rahoitusolojen ennustetaan pysyvän keveinä koko ennustejaksolla.

– Euroalueella talouskasvu on nyt vahvaa, mutta vielä ei pärjätä ilman talouspolitiikan tukea. Näkymiä varjostavat tuotantokapeikot sekä uusien virusmuunnosten mahdollisuus ja kehittyvien maiden alhainen rokotekattavuus, Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn sanoo tiedotteessa.

Pankki huomauttaa, että koronasta palautuminen on maailmanlaajuisesti yhä kesken, sillä suurista talousalueista kokonaistuotanto on saavuttanut kriisiä edeltäneen tasonsa vasta Kiinassa.

Euroalueen ulkopuolisen maailman bkt puolestaan kasvaa Suomen Pankin arvion mukaan 6,3 prosenttia tänä vuonna ja madaltuu 4,5 prosenttiin ensi vuonna.