Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sote-valiokunta puoltaa luopumista kahden metrin turvaväliedellytyksestä

Sosiaali- ja terveysvaliokunta hyväksyy muutoksin hallituksen esityksen poistaa lähikontaktin kahden metrin määritelmä tartuntatautilaista, valiokunnan puheenjohtaja Markus Lohi kertoo STT:lle.

Koko 58 d -pykälän poistamista valiokunta ei kuitenkaan mietinnössään esitä. Esimerkiksi perustuslakivaliokunta esitti lausunnossaan, että sote-valiokunnan tulisi harkita pykälän kumoamista.

Pykälän voimassa pitäminen perustui Lohen mukaan terveysviranomaisten arvioiden lisäksi siihen, että lainsäädäntöön ei olisi jäänyt työkalua rajoittaa tilojen toimintaa osittain.

– Silloin jäisi enää työkaluksi 58 g-pykälä eli kokonaan sulkeminen, eikä olisi mahdollista tällaisia lieviä rajoitustoimia ottaa käyttöön, Lohi selventää valiokunnan kantaa.

Valiokunta: Lähikontaktin määrittelystä pitäisi luopua kokonaan

Esitetyt muutokset hallituksen esitykseen koskevat Lohen mukaan lähikontaktin määrittelystä luopumista kokonaan. Hallituksen esityksessä lähikontaktin määrittely olisi uskottu aluehallintoviraston tai kunnan päätettäväksi.

Lohen mukaan ongelmaksi voisi muodostua se, että määriteltyjen turvavälien aluekohtainen vaihtelu voisi olla suurta.

Toinen muutos koskee pykälään kirjattua edellytystä pystyä välttämään lähikontaktia. Valiokunta katsoi, että lainsäädännössä olisi lähikontaktin välttämisen sijaan keskeistä korostaa sitä, miten tartuntariskiä voidaan ehkäistä.

– Keskeinen juttu on se, että kun arvioidaan kokonaisuutta, niin lähikontaktien aiheuttamaa tartuntariskiä voidaan ehkäistä. Sitä voidaan tehdä monella tavalla, Lohi sanoo.

Lohen mukaan myös tiloille asetettavien rajoitusten kynnystä halutaan korottaa. Nykyisellään lainsäädäntö toteaa, että rajoituksia voidaan määrätä, jos alueella on merkittäviä epidemiaryppäitä tai laaja leviämisriski. Valiokunta pitää perusteltuna rajoittaa tilojen toimintaa ainoastaan silloin, jos tartuntaryppäät vaarantaisivat terveydenhuollon kantokyvyn.

Sote-valiokunta peräänkuuluttaa tartuntatautilain kokonaistarkastelua

Hallituksen ehdotuksessa esitetään koronan ilmaantuvuuskriteerin poistamista 58 d -pykälän soveltamisen ehtona. Sote-valiokunta pitää ilmaantuvuuskriteerin poistamista perusteltuna, sillä rokotuskattavuuden noustessa kriteeri ei enää kuvasta koronaepidemian tilannetta samalla tavalla kuin ennen.

Valiokunta kiinnittää kuitenkin huomiota siihen, että muissa samaan kokonaisuuteen liittyvissä tartuntatautilain säännöksissä käytetään edelleen ilmaantuvuuslukua rajoitusten edellytyksenä.

– Valiokunta korostaa, että sääntelyn johdonmukaisuuden vuoksi tulee kyseistä rajoitusten tarpeellisuutta muuttuneessa epidemiatilanteessa arvioida kokonaisuutena ja valmistella tarvittaessa säädösmuutokset, valiokunta sanoo.

Samoin kuin perustuslakivaliokunta myös sote-valiokunta peräänkuuluttaa asianmukaista ohjeistusta. Valiokuntien mukaan se on erityisen merkityksellistä nyt ehdotettavan sääntelyn osalta.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan perussuomalaiset ja kokoomuslaiset jäsenet jättivät valiokunnan mietintöön vastalauseen. He olisivat halunneet kumota kokonaan tartuntatautilain 58 d -pykälän.