Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hallitus haluaa puuttua naisiin kohdistuvaan väkivaltaan ja esittää raportoijan tehtävän perustamista

Hallitus esittää naisiin kohdistuvan väkivallan raportoijan tehtävän perustamista. Raportoija seuraisi naisiin kohdistuvaa väkivaltaa ja perheväkivaltaa, kansallisen lainsäädännön toimivuutta ja kansainvälisten velvoitteiden toteutumista. Tehtävä olisi itsenäinen ja riippumaton. Raportoijana toimisi yhdenvertaisuusvaltuutettu, jolla olisi oikeus saada tietyin edellytyksin myös salassa pidettäviä tietoja.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) sanoo naisiin kohdistuvan väkivallan oleva vakava ihmisoikeus- ja tasa-arvo-ongelma Suomessa.

– On tärkeää, että Suomeen perustetaan itsenäinen ja riippumaton tehtävä, joka muun muassa seuraa miten lainsäädäntö ja työ väkivaltaa vastaan toimii. Tavoitteena on, että naisiin kohdistuvaan väkivaltaan ja perheväkivaltaan voitaisiin puuttua tehokkaammin ja uhrien asema parantuisi, Henriksson sanoo tiedotteessa.

Perheväkivallan osalta raportoijan tehtävät kattaisivat myös esimerkiksi miehiin ja poikiin kohdistuvan väkivallan.

Lain on tarkoitus tulla voimaan vuoden 2022 alussa. Naisiin kohdistuvan väkivallan raportoijan tehtävän perustaminen sisältyy pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitusohjelmaan.