Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

EU-komissio patistaa jäsenmaita pitämään parempaa huolta journalistien turvallisuudesta

Euroopan komissio suosittelee, että EU-maat puuttuisivat nykyistä paremmin journalistien kohtaamiin fyysisiin ja virtuaalisiin hyökkäyksiin. Journalistien turvallisuutta voisi komission mukaan parantaa esimerkiksi tarjoamalla tukipalveluja, oikeudellista neuvontaa ja psykologista tukea sekä suojatiloja journalisteille.

Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen kiinnitti huomiota journalistien heikentyneeseen turvallisuuteen keskiviikkona pitämässään Unionin tila -puheessa.

– Toimittajia vastaan hyökätään vain siksi, että he tekevät työtään. Toisia uhkaillaan ja pahoinpidellään, toiset murhataan traagisesti. Täällä, Euroopan unionissa, von der Leyen sanoi puheessaan.

Esimerkkeinä hän mainitsi henkensä menettäneet Daphne Caruana Galizian, Jan Kuciakin ja Peter de Vriesin.

Poliitikkojen korruptiota tutkinut toimittaja Caruana Galizia sai surmansa autopommi-iskussa Maltalla vuonna 2017. Slovakialainen tutkiva toimittaja Kuciak ja hänen kihlattunsa murhattiin omassa kodissaan vuonna 2018. Hollantilaista rikostoimittajaa de Vriesiä ammuttiin heinäkuussa päähän kadulla, ja hän kuoli saamiinsa vammoihin sairaalassa.

– Heidän tarinansa poikkeavat toisistaan yksityiskohdiltaan. Heitä kaikkia yhdistää kuitenkin se, että he ovat puolustaneet oikeuttamme tietoon ja kuolleet sen takia, von der Leyen sanoi.

Journalisteille suojelua mielenosoitusten keskellä

Von der Leyenin mukaan tieto on julkinen hyödyke ja asioita esiin nostavia toimittajia on suojeltava. Komission arvoista ja avoimuudesta vastaava varapuheenjohtaja Vera Jourova puolestaan luonnehtii journalistien olevan olennainen osa demokratiaa.

Komission mukaan EU:ssa todettiin viime vuonna yli 900 hyökkäystä journalisteja vastaan. Noin kolmannes hyökkäyksistä tapahtui mielenosoitusten yhteydessä, ja sen vuoksi komissio kehottaa jäsenmaita kiinnittämään huomiota toimittajien suojeluun mielenosoitusten aikana.

Erityistä huomiota tulisi komission mukaan kiinnittää myös naispuolisten ja vähemmistöjä edustavien toimittajien tukemiseen.

Komission mukaan jäsenmaille annetun suosituksen toteuttamiseksi on tarjolla EU-rahoitusta useiden ohjelmien ja hankkeiden kautta.

Lisäksi ensi vuonna komission on määrä esitellä tiedotusvälineiden vapautta koskeva laki, joka suojaisi tiedotusvälineiden riippumattomuutta Euroopassa.