Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nyt yritetään pelastaa jokihelmisimpukoita: Liki 16 miljoonan euron hanke alkoi syyskuussa – Raakut pääsevät ”lemmenlomalle” Konneveden tutkimusasemalle

Uudessa ennätyssuuressa, liki 16 miljoonan euron hankkeessa parannetaan uhanalaisen jokihelmisimpukan tilaa ja elinympäristöjä. Hanke parantaa samalla jokihelmisimpukan eli raakun isäntäkalojen lohen ja taimenen tilannetta Suomessa, Ruotsissa ja Virossa. Hanketta johtaa Jyväskylän yliopisto.

Raakkukantojen elvytystoimina rakennetaan jokihelmisimpukan kotijokiin poikasille sopivia elinympäristölaikkuja, ”lastentarhoja”, jotta poikasvaiheen elossapysymistä saadaan nostettua kestävälle tasolle.

Lisäksi aikuisia raakkuja elvytetään allaskuntoutuksella tuomalla ikääntyneet jokihelmisimpukat ”lemmenlomalle” Konneveden tutkimusasemalle. Myös Virossa ja Ruotsissa tuotetaan jokihelmisimpukan poikasia joko laitosolosuhteissa tai avustetusti kotijoissaan siinä määrin, että lopputuloksena on noin 24 000 aikuista yksilöä.

Perinteisten menetelmien lisäksi projektissa sovelletaan uudempia tutkimustapoja, kuten droonikuvausta, raakun kuorenavausvastusta yksittäisen raakun kunnon mittaamiseksi sekä koulutettua koiraa uusien raakkupopulaatioiden löytämiseksi.

Hanke kattaa Suomessa 32 jokea Karvianjoesta ja Isojoesta etelässä Pirkanmaan purojen ja Iijoen alueen useiden jokityyppien kautta Pohjois-Suomeen, Simojoesta aina Luttojoelle saakka. Hanke parantaa merkittävästi uhanalaisen jokihelmisimpukan mahdollisuuksia selvitä tulevaisuuden haasteista Suomessa, kerrotaan Jyväskylän yliopiston tiedotteessa.

– Virtavedet ovat Suomessa kokeneet kovia. Hanke ei hyödytä pelkästään jokihelmisimpukkaa vaan suomalaisia virtavesiä ylipäänsä. Merkittävä vesiensuojeluhanke edistää tärkeitä, mutta haastavia ponnisteluja suomalaisen virtavesiluonnon monimuotoisuuden parantamiseksi, kommentoi hankkeen vastuullinen johtaja, professori Jouni Taskinen Jyväskylän yliopistosta.

Jyväskylän yliopiston johtama 6-vuotinen LIFE Revives: Jokihelmisimpukan ja sen elinympäristöjen elvyttäminen -hanke alkoi syyskuun alussa. Hankkeen kokonaisbudjetti on lähes 15,9 miljoonaa euroa.

LIFE-hankkeet ovat suuria Euroopan unionin lippulaivahankkeita ympäristösuojelun alalla.

Jokihelmisimpukka eli raakku on erittäin uhanalaiseksi luokiteltu virtavesien nilviäislaji. Se saattaa elää jopa yli 200-vuotiaaksi ja on Suomen pitkäikäisin eläinlaji. Raakkuja esiintyy Suomessa vielä hieman yli sadassa erillisessä virtavesistössä, mutta vain pieni osa Pohjois-Suomen kannoista lisääntyy säännöllisesti.