Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Rakennustyömaan tarkastus loksautti valvojien leuat: "Kävellään vaan portista sisään ja rakennuttaja ja pääurakoitsija ummistavat silmänsä"

Helsinkiläisen Lauttasaaren ala-asteen peruskorjaustyömaalta on paljastunut seitsemän valkovenäläistä muuraria ilman työnteko-oikeutta. Asia valkeni hiljattain Rakennusliiton toimitsijoiden tarkastuskäynnillä. Työmaan pääurakoitsija on Consti Korjausrakentaminen Oy.

– Yhteensä työmaalla oli noin 80 työntekijää, joista työnteko-oikeudettomia oli siis lähes kymmenen prosenttia, Rakennusliiton sopimusalavastaava Toni Malmström kertoo tiedotteessa.

Muurareilla oli viisumit Viroon, mutta niiden voimassaoloaika ei antanut oikeutta työskennellä Suomessa.

Laki vaatii pääurakoitsijalta ulkomaalaisten työntekijöiden työlupien tarkistamista, kun työntekijä on ulkomaalaisen yrityksen palveluksessa. Myös rakennuttajalla, eli tässä tapauksessa Helsingin kaupungilla, on oma vastuunsa.

Rakennusliitto ja työnantajajärjestö Rakennusteollisuus RT suosittelevat työlupien tarkistamista myös suomalaisten yritysten palveluksessa olevilta ulkomaalaisilta harmaan talouden torjumiseksi.

Seuraavaksi avi tekee tarkastuskäynnin Lauttasaaren työmaalle.

Rakennusliiton tiedotteessa tuodaan esiin myös työvoimapula ja työvoiman saatavuuden vaikeus. Nykyisiä työlupamenettelyjä ollaankin keventämässä, ja rakennusalalta työvoiman saatavuusharkinta on jo pitkälti poistettu.

– Niiltäkin osin, kun saatavuusharkintaa on näennäisestä jäljellä, se romuttuu valvovan viranomaisen resurssipulaan varsinkin pääkaupunkiseudulla, Malmström toteaa ja jatkaa:

– Voiko ulkomaisen työvoiman saatavuus enää helpottua, kun työnteko-oikeudettomat vain kävelevät työmaan portista sisään ja rakennuttaja ja pääurakoitsija ummistavat silmänsä?