Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Elokapinan mielenosoitus päättyi tältä päivältä – poliisin mukaan mielenilmaus sujui rauhallisesti

Ympäristöliike Elokapinan mielenosoitus Eduskuntatalon edessä on päättynyt tältä päivältä, kertoi Helsingin poliisi Twitterissä iltakymmenen jälkeen. Poliisin mukaan mielenilmaus sujui rauhallisesti.

Tänään Elokapina osoitti mieltä Mannerheimintien ja Eduskuntatalon välisellä alueella kahdestatoista alkaen. Viiden aikaan iltapäivällä paikalla oli poliisin arvion mukaan noin 40 mielenosoittajaa.

Elokapina-liike aloitti eilen kymmenpäiväiseksi suunnitellun Syyskapina-mielenosoituksen. Poliisi keskeytti mielenosoituksen keskiviikkoiltana Mannerheimintiellä ja kertoi ottaneensa kiinni 141 ihmistä, jotka eivät noudattaneet poistumiskäskyä. Poliisi kertoi päättäneensä mielenosoituksen olennaisesti lainvastaisena.

Poliisista kerrottiin torstaina aamupäivällä, että lähes kaikki keskiviikkona kiinni otetuista olivat jo päässeet vapaaksi ja viimeisiäkin oltiin vapauttamassa.

Elokapinan mediayhteyshenkilön Lauri Autereen mukaan keskiviikkona oli Elokapinan tämänhetkisen historian suurin mielenilmaisu.

– Käsittääkseni ainakin 400 ihmistä oli meidän toimesta paikalla. Saimme viestiämme läpi ja teimme selväksi, että Syyskapina on alkanut, Autere sanoi STT:lle torstaiaamuna.

Keskiviikkona ja torstaina mielenosoitusta valvomassa on ollut Helsingin poliisin lisäksi poliisipartioita Länsi- ja Itä-Uudenmaan poliisilaitoksilta.

– Näiltä poliisilaitoksilta on pyydetty ja saatu tukea, kertoi Helsingin poliisin viestintäasiantuntija Juuso Metsälä STT:lle viiden jälkeen alkuillasta.

Metsälän mukaan käytössä on ollut myös Länsi- ja Itä-Uudenmaan poliisilaitosten putkatiloja.

Elokapina: Väkivaltaiset toimijat eivät kuulu Elokapinaan

Perussuomalaisten kansanedustaja Sebastian Tynkkynen kertoi keskiviikkoiltana Twitterissä, että häntä oli tönitty Elokapinan mielenosoituksen yhteydessä Eduskuntatalon ulkopuolella.

Autereen mukaan Elokapina on väkivallattomuuteen sitoutunut liike, eivätkä väkivaltaiset toimijat ja töniminen kuulu sen toimintaan. Autere on pahoillaan, että tönimistä on tapahtunut.

– Meillä ei ole tarkkaa tietoa, mikä tönineen toimijan suhde on Elokapinaan ja olemme sitä koettaneet selvittää, Autere kertoo.

Elokapinan mielenosoitukset ovat herättäneet mediassakin vastareaktioita. Ilta-Sanomien pääkirjoituksessa Elokapinaa syytettiin ilmastokeskustelun kärjistämisestä.

Autereen mukaan heidän toimintansa herättää tietysti isoja reaktioita ihmisissä, mutta liikkeen tarkoituksena ei ole hänen mukaansa kärjistää, vaan lisätä ymmärrystä yhteiskunnan perustuksia uhkaavasta riskistä, jossa politiikkatoimien osalta ei olla ajan tasalla.

– Tuomme todellisen, olemassa olevan epäkohdan julkisuuteen ja vaadimme sen kohtaamista. Sen takia tämä on meidän mielestä oikeasuhtaista toimintaa.