Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomen viranomaiset pääsivät huumevyyhdin jäljille FBI:n avulla, 32 ihmiselle syytteet

Syyttäjä on nostanut syytteet 32 ihmistä vastaan kansainvälisen Greenlight-rikostorjuntaoperaation Pohjois-Suomen-haarassa. Syytteitä nostettiin muun muassa törkeistä huumausainerikoksista.

Syyttäjälaitoksen mukaan rikoskokonaisuus on Pohjois-Suomen mittakaavassa huomattavan laaja.

Epäillyt ovat esitutkinnassa pääosin kiistäneet syyllistyneensä rikokseen. Syytteiden käsittely alkaa Lapin käräjäoikeudessa lokakuun puolivälissä.

Keskusrikospoliisi (KRP) kertoo, että poliisi on saanut valmiiksi kaksi Greenlight-operaatioon liittyvää esitutkintakokonaisuutta, jotka kohdistuivat Pohjois-Suomeen sekä Jyväskylän alueelle. Tutkinnassa on ollut muun muassa laajamittaista huumeiden levitystoimintaa.

Greenlight-operaatiossa Yhdysvaltojen liittovaltion poliisi FBI pääsi käsiksi eri maissa toimivien rikollisten salattuun viestinvaihtoon ja luovutti tietoja yhteistyömaiden viranomaisille.

Suomen poliisi kertoo, että se on pystynyt hyödyntämään näitä tietoja valmistuneissa esitutkinnoissa.

– Esitutkinnan mukaan epäillyt ovat toimineet osana järjestäytynyttä rikollisryhmää. Esitutkinnassa on pystytty hyödyntämään FBI:n KRP:lle toimittamia tietoja liittyen rikollisten salattuun viestinvaihtoon, sanoo rikosylikomisario Teemu Mäntyniemi KRP:n Lapin-yksiköstä tiedotteessa.

Ampuma-aseita ja räjähteitä takavarikkoon

Poliisi epäilee, että Meri-Lapin ja Oulun alueelle on tuotu paljon erilaisia huumausaineita, joita on levitetty edelleen Pohjois-Suomessa.

– Tapaus on koko Suomen ja etenkin Pohjois-Suomen mittakaavassa poikkeuksellisen laaja, ja sen paljastuminen vaikuttaa uskoakseni välillisesti Pohjois-Suomen rikostilanteeseen laajemminkin, kommentoi rikoskomisario Jukka Nurmenniemi KRP:stä tiedotteessa.

Poliisin mukaan esitutkinnassa selvisi, että Pohjois-Suomeen on toimitettu lähes 40 kiloa amfetamiinia. Siitä poliisi onnistui takavarikoimaan 16 kiloa.

Esitutkinnassa takavarikoitiin myös muun muassa kymmenen ampuma-asetta, räjähteitä ja lähes 100 000 euroa käteistä.

Lisäksi esitutkinnassa selvisi, että alueelle on toimitettu muitakin huumausaineita, kuten kokaiinia, ekstaasia, MDMA:ta, Subutexia ja marihuanaa. Poliisin arvion mukaan Pohjois-Suomeen toimitettujen huumeiden arvo katukaupassa on ollut 6–7 miljoonaa euroa.

Alkukesään mennessä lähes sata kiinniottoa

Jyväskylän alueen kokonaisuudessa on kolme pääepäiltyä, joita poliisi epäilee törkeistä huumausainerikoksista. Jyväskylän haaran rikosepäilyt siirtyvät poliisin mukaan syyteharkintaan seitsemän epäillyn osalta lokakuun alussa.

Poliisi tiedotti kesäkuussa, että Suomen viranomaiset ovat ottaneet kiinni lähes sata ihmistä Greenlight-operaatioon liittyvien esitutkintojen yhteydessä. Lisäksi viranomaiset olivat takavarikoineet yli 500 kiloa huumausaineita, kymmeniä aseita ja satojentuhansien eurojen edestä käteistä rahaa.

Tulli kertoi Greenlight-operaatioon liittyvän esitutkintansa valmistumisesta syyskuussa.

Kansainvälistä Greenlight-operaation johdossa toimivat FBI, Yhdysvaltojen huumepoliisi DEA sekä Hollannin ja Ruotsin poliisiviranomaiset. Mukana oli myös Euroopan poliisivirasto Europol sekä 16 maata, mukaan lukien Suomi.

---

Juttua korjattu kello 15.45: Poliisin tiedotteessa ei sanota, että Pohjois-Suomen kokonaisuudessa saatiin takavarikkoon muitakin huumausaineita, kuten kokaiinia, ekstaasia, MDMA:ta, Subutexia ja marihuanaa. Poliisin mukaan esitutkinnassa saatiin selvitettyä, että Pohjois-Suomen alueelle on toimitettu näitä aineita.