Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Autotehtaiden komponenttipula leikkasi uusien autojen rekisteröintejä, kysyntä on kuitenkin vahvassa kasvussa

Uusien henkilöautojen rekisteröinnit jäivät syyskuussa selvästi viime vuoden lukemista, kertoo Autoalan Tiedotuskeskus. Autoalan mukaan tilauskannat ovat kuitenkin korkealla, mutta autotehtaiden komponenttipula on vähentänyt uusien autojen tuotantoa ja aiheuttanut toimitusviiveitä.

Autoala ennakoi, että tuotantokatkosten aiheuttamat toimitusviiveet leikkaavat rekisteröintejä syksyllä koko Euroopassa, vaikka autojen kysyntä on vahvassa kasvussa.

Syyskuussa rekisteröitiin runsaat 6 500 uutta henkilöautoa, joka jää 22 prosenttia viime vuoden syyskuun tasosta. Sen sijaan ensirekisteröinnit ovat koko kuluvan vuoden osalta kasvaneet seitsemän prosenttia.

Autotehtaiden komponenttipula vaikutti henkilöautojen lisäksi paketti- ja kuorma-autojen ensirekisteröinteihin, jotka putosivat miinukselle, vaikka koko alkuvuoden rekisteröinnit ovat selkeästi plussalla.

Käytettyjä henkilöautoja myytiin syyskuussa lähes 60 000, mikä on pari prosenttia enemmän kuin viiden viime vuoden syyskuun keskimääräinen lukema. Tammi-syyskuussa käytettyä autoja on myyty yhteensä lähes puoli miljoonaa.

Täyssähköautoilta poistuva autovero on lykännyt rekisteröintejä

Henkilöautojen ensirekisteröintejä jarrutti syyskuussa myös täyssähköautoilta lokakuun alussa poistuva autovero.

– Sähköautojen rekisteröinnit jäivät syyskuussa normaalia alemmas, sillä lokakuun alussa poistuva autovero on siirtänyt täyssähköautojen rekisteröintejä lokakuun puolelle, kertoo toimitusjohtaja Pekka Rissa Autoalan Keskusliitosta.

Syyskuussa ensirekisteröityjen täyssähköautojen osuus kaikista ensirekisteröidyistä henkilöautoista oli silti 11 prosenttia. Ladattavien hybridien osuus oli 19 prosenttia, joten ladattavien autojen osuus on noussut jo lähes kolmannekseen uusista autoista.

Autoveron poistaminen alentaa täyssähköautojen hintaa keskimäärin 1 500 eurolla. Yhdessä sähköautojen hankintatuen kanssa kannuste hankkia sähköauto kasvaa suurimmillaan lähes 3 500 euroon.