Georgian ex-presidentti Saakashvili palasi kotimaahansa – ja pidätettiin heti

Georgian entinen presidentti Mihail Saakashvili on pidätetty heti palattuaan kotimaahansa, ilmoitti Georgian pääministeri Irakli Garibashvili perjantaina.

Pitkään poliittiseen kriisiin jumahtaneessa Georgiassa on lauantaina paikallisvaalit, joissa Saakashvili tukee maan pääoppositiopuoluetta.

Saakashvili lähti Georgiasta vuonna 2013, kun jälkimmäinen hänen kahdesta presidenttikaudestaan päättyi. Häntä syytetään Georgiassa vallan väärinkäytöstä, mutta Saakashvilin mielestä syytökset ovat poliittisia.

Lähdettyään Georgiasta Saakashvili on toiminut poliitikkona Ukrainassa, jossa hän oli 2015–2016 Odessan alueen kuvernöörinä. Hän on viime vuodesta toiminut Ukrainan uudistuksista vastaavan viraston johdossa. Saakashvili luopui Georgian kansalaisuudesta vuonna 2015.

– Asetin henkeni ja vapauteni vaaraan tullakseni takaisin, Saakashvili sanoi Facebook-videolla, jossa hän kertoi olevansa Batumin kaupungissa Mustanmeren rannalla Georgian länsiosassa.

Saakashvili kehotti videolla ihmisiä äänestämään lauantain kuntavaaleissa Georgian pääoppositiopuoluetta UNM:ää, jota hän oli itse perustamassa ja jonka kunniapuheenjohtaja hän on. Vaaleja pidetään tärkeänä mittarina Georgialainen unelma -valtapuolueelle, jonka suosio on ollut laskussa.

Saakashvili ilmoitti jo maanantaina aikovansa palata Georgiaan. Pääministeri Garibashvili vastasi todeten, että jos Saakashvili astuu Georgian maaperälle, hänet pidätetään saman tien.

Länsimielinen Saakashvili uudisti presidenttinä Georgian taloutta, mutta hänen alaisuudessaan maa myös joutui sotaan Venäjän kanssa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka