Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tutkinta: Ranskan katolisessa kirkossa on 1950-luvulta eteenpäin ollut tuhansia pedofiileja

Ranskan katolisessa kirkossa on 1950-luvulta eteenpäin ollut tuhansia pedofiileja, kertoo kirkon skandaalia tutkivan komission puheenjohtaja uutistoimisto AFP:lle. Komission on tarkoitus julkaista asiaa käsittelevä loppuraporttinsa tiistaina.

Jean-Marc Sauven mukaan komission tutkinnassa tuli ilmi 2 900–3 200 pedofiilipappia tai muuta kirkon jäsentä. Sauve painottaa, että kyse on minimiarviosta.

Komissio perustettiin vuonna 2018 ranskalaispiispojen pyynnöstä useiden julkisuuteen nousseiden pedofiliatapausten jälkimainingeissa.

Kirkko avasi kesäkuussa vuonna 2019 puhelinpalvelun, johon hyväksikäytön uhrit tai hyväksikäyttöä nähneet voivat soittaa havaintonsa. Jo ensimmäisinä kuukausina yhteydenottoja tuli tuhansia.

Tutkintaa on tehty ja kaksi ja puoli vuotta, ja siinä on hyödynnetty kirkon, tuomioistuinten ja poliisin arkistoja sekä todistajien haastatteluja.

Uhreja edustavat järjestöt ovat kiitelleet kirkkoa läpinäkyvyydestä. Katolinen kirkko on saanut pitkään kritiikkiä hyväksikäyttötapausten peittelystä.

Luvassa 2 500 sivun selvitys

Sauve kertoo, että noin 2 500-sivuisen raportin tavoitteena on ollut selvittää sekä tekijöiden että uhrien lukumäärä. Lisäksi raportti tarkastelee kirkon sisäisiä institutionaalisia ja kulttuurisia mekanismeja, jotka ovat sallineet pedofiilien jäädä osaksi kirkkoa.

Luvassa on myös 45 parannusehdotusta.

Komissioon kuuluu yli 20 lakiasiantuntijaa, lääkäriä, historioitsijaa, sosiologia ja teologia.

Raportti toimitetaan piispainkokoukselle, ja se julkaistaan tiistaina lehdistötilaisuudessa. Mukaan on kutsuttu uhreja edustavien järjestöjen edustajia.

Eräs komission jäsen on kutsunut raporttia "räjähdykseksi", ja vastaavaa ilmaisua on käyttänyt myös uhreja edustava järjestö. Kirkko on varoittanut pappeja ja seurakuntia, että raportin julkaisu tulee olemaan "ankara ja vakava hetki".

Sauve on aiemmin huomauttanut, että epäiltyjen pedofiliatapausten tutkinnat ovat olleet puutteellisia.

Suurimmassa osassa tapauksista ei kuitenkaan ole todennäköisesti luvassa syytteitä, sillä teot ovat Ranskassa vanhentuneet. Vielä on epäselvää, minkälaisia toimia kirkolta on mahdollisesti luvassa. Vatikaanin uskotaan kuitenkin tutkivan raporttia tarkasti.

----

Juttua korjattu klo 11.09: Komissio perustettiin vuonna 2018, ei 2019.