Yön uutiskooste | Facebookin palvelut ovat alkaneet palautua, Pelastakaa Lapset: Pitkittynyt koronakriisi ajanut lapsiperheitä ahdinkoon, Tutkimus: Pfizerin rokote antaa ainakin 6 kuukauden tehokkaan suojan vakavaa tautia vastaan

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Facebookin palvelut ovat alkaneet palautua

Facebook kertoo Twitterissä, että sen palvelut ovat alkaneet palautua. Somejätti kertoi asiasta noin puoli kahdelta yöllä Suomen aikaa. Yhtiö ei ole vielä tiedottanut, mikä aiheutti tunteja kestäneen käyttökatkon. Palveluissa voi yhä esiintyä käyttökatkoja ja hitautta.

Käyttökatkokset alkoivat Suomen aikaa noin kello seitsemän jälkeen maanantai-iltana. Facebookin omistamat sosiaalisen median palvelut, kuten Facebook, Instagram ja Whatsapp, eivät toimineet tunteihin useilla käyttäjillä.

Brittilehti Independentin mukaan käyttäjien siirtyminen muihin sosiaalisen median kanaviin, kuten Telegramiin ja Twitteriin, hidasti myös niiden toimimista.

Toimistoille paluu ja matkailun virkoaminen näkyvät ostossuunnitelmissa

Toimistoille palaaminen, erilaisten tapaamisten lisääntyminen sekä matkailun virkoaminen näkyvät suomalaisten ostossuunnitelmissa, selviää hintavertailupalvelu Hintaoppaan keräämistä tiedoista.

Sosiaalisen kanssakäymisen vilkastuminen näkyy kasvaneena kiinnostuksena ostaa ulkonäköön liittyviä tuotteita, kuten hiustenmuotoilutuotteita ja hajuvesiä.

Myös matkailuun liittyvistä tuotteista on haettu tietoa ahkerasti. Syyskuussa viime vuotta reilusti enemmän kiinnostivat esimerkiksi aurinkovoiteet, sandaalit ja matkalaukut.

Pelastakaa Lapset: Pitkittynyt koronakriisi ajanut lapsiperheitä ahdinkoon

Koronaviruksen aiheuttama pitkittynyt poikkeustilanne on vaikuttanut laajamittaisesti lapsiperheiden talouteen, kertoo Pelastakaa Lapset -järjestö.

Järjestön mukaan useat perheet ovat joutuneet turvautumaan ulkopuoliseen apuun selvitäkseen elämän perusasioista. Pelastakaa Lapset on tukenut ahdinkoon joutuneita lapsiperheitä koronakriisin puhkeamisesta alkaen ruoka-avulla jo yli miljoonalla eurolla.

Jo ennen koronakriisiä arvioitiin, että Suomessa elää yli 120 000 lasta vähävaraisissa perheissä. Määrän arvioidaan kasvaneen koronakriisin myötä.

EU-maiden johtajat luotaavat unionin strategista paikkaa maailmalla

EU-maiden johtajat kokoontuvat tänään Sloveniaan. Epävirallisella työillallisellaan johtajien on tarkoitus keskustella unionin strategisesta asemasta maailmalla.

Viime viikkoina kansainvälisissä suhteissa on tapahtunut paljon. Esillä on ollut muun muassa Afganistanin tilanteen heikkeneminen sekä Australian, Yhdysvaltojen ja Britannian solmima Aukus-puolustusliittouma.

Johtajien tapaaminen jatkuu keskiviikkona huippukokouksella Länsi-Balkanin maiden kanssa.

Suomea kokouksissa edustaa pääministeri Sanna Marin (sd.).

Eduskunta kokoontuu ilman koronarajoituksia

Eduskunta kokoontuu tänään ilman koronarajoituksia. Täysistuntosalissa otetaan käyttöön kaikkien kansanedustajien normaalit permantopaikat.

Koronaepidemian aikana täysistunnossa on voinut olla samanaikaisesti läsnä vain 74 edustajaa.

Valiokunnat voivat jälleen kokoontua nimetyissä kokoushuoneissaan. Epidemian aikana kokoustiloissa on ollut käytössä poikkeusjärjestelyjä.

Normaalijärjestelyihin palaaminen perustuu riittävään rokotekattavuuteen. Viime viikon alkuun mennessä kansanedustajista 84 prosenttia oli saanut kaksi rokotetta.

Vuoden nuori suunnittelija on Idaliina Friman

Vuoden nuori suunnittelija 2021 -kilpailun on voittanut Idaliina Friman. Hän opiskelee vaatesuunnittelua Aalto-yliopistossa.

Kilpailun teemana oli tänä vuonna meri. Voiton Frimanille toi Itämerestä inspiroitunut mallisto, joka on valmistettu kierrätys- ja ylijäämämateriaaleista. Asukokonaisuus koostuu kansitakista, leveälahkeisista seilorihousuista sekä päähineestä.

Frimanin mukaan mallisto on valmistettu mahdollisimman ekologisesti. Esimerkiksi neuleissa käytetty lanka on tehty merilevästä, jota käytetään yhdessä villan kanssa.

Yhdysvaltalaistutkimus: Pfizerin rokote antaa ainakin 6 kuukauden tehokkaan suojan vakavaa koronatautia vastaan

Kaksi annosta Pfizerin ja BionTechin koronarokotetta antaa ainakin kuuden kuukauden tehokkaan suojan vakavaa koronatautia vastaan, kertoo yhdysvaltalainen lääketieteen Lancet-lehdessä julkaistu tutkimus.

Tutkimuksessa on tarkasteltu 3,4 miljoonaa kalifornialaista, jotka olivat saaneet täyden rokotesarjan joulukuun ja elokuun välillä.

Herkemmin tarttuvan deltavariantin kohdalla rokotesuojan arvioitiin laskevan noin 40 prosenttia viiden kuukauden aikana. Silti rokote antaa tutkimuksen mukaan tehokkaan suojan sairaalahoitoa vaativaa koronatautia vastaan kaikkien varianttien kohdalla. (Lähde: AFP)

Unicef: Koronan vaikutukset lasten ja nuorten mielenterveysongelmiin vain jäävuoren huippu

Koronan vaikutukset lasten ja nuorten mielenterveysongelmiin ovat vain jäävuoren huippu, painottaa YK:n lastenjärjestö Unicef. Järjestön mukaan sen tuore raportti osoittaa, että investoinnit lasten ja nuorten mielenterveyteen ovat hämmästyttävän vähäiset ympäri maailmaa. Näin on siitä huolimatta, että riskitekijät ja niiltä suojaavat mekanismit ovat tiedossa.

Unicefin Maailman lasten tila 2021 -raportin mukaan joka seitsemäs nuori maailmassa kärsii mielenterveysongelmista, pojat useammin kuin tytöt.

Myös Suomessa korona-aika on koetellut lasten ja nuorten hyvinvointia ja mielenterveyttä.

Nobel-viikko jatkuu fysiikan palkinnolla

Tukholmassa julkistetaan tänään tämän vuoden Nobelin fysiikan palkinnon saaja. Voittajaksi on etukäteen veikkailtu muun muassa kvanttitietokoneita kehittänyttä venäläis-yhdysvaltalaistutkija Aleksei Kitaevia.

Viime vuonna Ruotsin kuninkaallinen tiedeakatemia myönsi palkinnon avaruuden mustien aukkojen tutkimuksesta.

Nobel-viikko alkoi eilen lääketieteen palkinnolla, joka myönnettiin lämpötila- ja kosketusreseptorien tutkijoille.

Huomenna Nobel-viikko jatkuu kemian palkintojen saajan julkistuksella. Kirjallisuuspalkinnon vuoro on torstaina, ja perjantaina Oslossa paljastetaan Nobelin rauhanpalkinnon saaja.

Taloustiede päättää Nobel-palkintojulkistusten sarjan viikon kuluttua maanantaina. (Lähde: TT-AFP)

Patrik Laine tehtaili maalin Columbukselle NHL:n harjoituspeleissä

Suomalaishyökkääjä Patrik Laine teki maalin Columbukselle Buffaloa vastaan jääkiekon NHL:n harjoituspelissä tiistaina Suomen aikaa yöllä.

Columbuksella oli voitokas ilta, ja se rökitti Buffaloa sen kotiareenalla. Laine laukoi ottelun toisessa erässä Columbuksen neljännen maalin. Hän myös avusti Boone Jennerin maalia heti toisen erän alussa.

Buffalo onnistui tasoittamaan ottelua kolmannessa erässä laukoen kaksi maalia, mutta joukkueen loppukiri ei riittänyt. Columbus vei ottelun lopulta lukemin 5–3.

Mainos: Länsi-Savo

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka