Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nobelin rauhanpalkinto kahdelle sananvapauden puolesta työskentelevälle toimittajalle

Nobelin rauhanpalkinnon saa tänä vuonna kaksi sananvapauden puolesta toimivaa toimittajaa, filippiiniläinen Maria Ressa ja venäläinen Dmitri Muratov.

Muratov, 59, on oppositiolehti Novaja Gazetan päätoimittaja. Ressa, 58, on puolestaan Filippiinien ensimmäisiä tutkivia toimittajia ja Rappler-uutissivuston perustaja ja toimitusjohtaja.

Kansainvälisen Toimittajat ilman rajoja -järjestön Suomen osaston puheenjohtaja Jarmo Mäkelä on tyytyväinen Norjan Nobel-komitean valintaan.

– He ovat ilman muuta ansainneet palkinnon, Mäkelä sanoo STT:lle.

Hänen mukaansa järjestö on kampanjoinut Ressan puolesta useiden vuosien ajan. Ressa on joutunut omassa maassaan jatkuvan ahdistelun kohteeksi ja ollut useampaan kertaan oikeudessa.

Venäjällä tilanne on Mäkelän mukaan varsinkin viimeisen puolentoista vuoden aikana huomattavasti heikentynyt.

– Sellaiset henkilöt kuin Dmitri Muratov ovat todellisia sananvapauden sankareita, kun ottaa huomioon kuinka kireäksi tilanne siellä on mennyt, Mäkelä sanoo.

"Maailma ilman faktoja tarkoittaa maailmaa ilman totuutta ja luottamusta"

Norjan Nobel-komitean mukaan Ressa ja Muratov palkitaan "heidän pyrkimyksistään turvata ilmaisunvapautta, joka on demokratian ja kestävän rauhan edellytys".

– Ressa on keskittänyt kriittisen huomionsa (Filippiinien presidentti Rodrigo) Duterten hallinnon kiistanalaiseen, murhanhimoiseen huumeiden vastaiseen kampanjaan, sanoi Nobel-komitean puheenjohtaja Berit Reiss-Andersen.

Muratov on puolustanut sananvapautta riippumattomassa Novaja Gazeta-lehdessä, jolla Nobel-komitean mukaan on "pohjimmiltaan kriittinen asenne valtaa kohtaan".

Ressa sanoi Norjan TV2:lle olevansa "shokissa" ja tunteiden vallassa. Hän sanoi palkinnon antavan hänelle ja hänen "kollegoilleen valtavasti energiaa jatkaa taistelua".

– Maailma ilman faktoja tarkoittaa maailmaa ilman totuutta ja luottamusta, hän sanoi Rappler-uutissivustonsa haastattelussa.

Muratov antoi kunnian lehdelleen ja surmatuille toimittajille

Novaja Gazetan perustamisen jälkeen kuusi lehden toimittajaa on surmattu. Heidän joukossaan on Anna Politkovskaja, joka kirjoitti muun muassa paljastavat artikkelit Tshetshenian sodasta.

– Surmista ja uhkauksista huolimatta päätoimittaja Muratov on kieltäytynyt hylkäämästä lehtensä riippumatonta toimintatapaa, Reiss-Andersen sanoi.

Muratov halusi antaa kunnian palkinnosta Novaja Gazetalle ja sen surmatuille toimittajille ja avustajille.

– En voi ottaa tästä kunniaa. Se on Novaja Gazetan kunnia, kertoi venäläinen uutistoimisto Tass.

Viime vuonna rauhanpalkinto myönnettiin YK:n maailman ruokaohjelmalle WFP:lle.

Palkintojuhlallisuudet järjestetään joulukuun kymmenentenä päivänä, joka on Alfred Nobelin kuolinpäivä.