Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Euroopan komission puheenjohtaja lupaa puolustaa EU-oikeutta Puolassa – pääministeri Morawiecki kertoo Puolan haluavan pysyä EU:ssa

Euroopan unioni tulee käyttämään kaikkia ​​valtuuksiaan varmistaakseen, että EU-oikeus pysyy Puolan kansallisen oikeuden yläpuolella, linjaa lausunnossaan EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen.

Von der Leyen sanoo olevansa erittäin huolestunut Puolan kehityksestä. Hän on kehottanut komissiota analysoimaan Puolan perustuslakituomioistuimen päätöstä perusteellisesti ja nopeasti.

EU:n tavoitteena on von der Leyenin mukaan varmistaa, että Puolan kansalaisten oikeuksia suojellaan ja että Puolan kansalaiset saavat nauttia EU- jäsenyyden tarjoamista eduista muiden unionin kansalaisten tavoin.

– EU:n kansalaiset ja Puolassa liiketoimintaa harjoittavat yritykset tarvitsevat myös varmuuden siitä, että EU:n sääntöjä noudatetaan täysimääräisesti Puolassa.

Puolan perustuslakituomioistuin: Osa EU:n lainsäädännöstä vastoin maan perustuslakia

Puolan perustuslakituomioistuin linjasi eilen, että osa EU:n perussopimusten artikloista on maan perustuslain vastaisia. Päätös on viimeisin käänne Puolan ja EU:n välisessä kiistassa maan valtapuolueen PiSin säätämistä laeista, jotka uhkaavat unionin mukaan oikeuslaitoksen itsenäisyyttä.

Ensisijaisuusperiaatteen mukaisesti EU-oikeus on kansallisen oikeuden yläpuolella. Jäsenvaltiot eivät voi panna täytäntöön kansallisia sääntöjä, jotka olisivat unionin oikeuden vastaisia.

Asiantuntijoiden mukaan tuomioistuimen linjaus voisi jopa johtaa Puolan eroon EU:sta eli "Polexitiin".

Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki on sanonut Puolan haluavan jäädä EU:hun.

– Puolan paikka on ja tulee olemaan eurooppalaisessa kansakuntien perheessä, hän kirjoitti Facebook-postauksessaan.

Tuomioistuimen päätöstä kritisoitu

Perustuslakituomioistuimen linjaus on herättänyt kovaa kritiikkiä EU:ssa.

Ranskan Eurooppa-ministeri Clement Beaune kritisoi Puolan tuomioistuimen päätöstä tänään BFM TV -kanavan haastattelussa.

– Tämä on hyökkäys EU:ta vastaan, Beaune sanoi.

Saksan ulkoministeri Heiko Maasin mukaan Puolan on pantava täytäntöön EU:n lainsäädäntö kokonaan.

– Jos maa päättää poliittisesti liittyä EU:hun, sen on varmistettava, että sovitut säännöt pannaan täysimääräisesti täytäntöön, Maas sanoi saksalaisen Funke-mediatalon haastattelussa.

Puola voi joutua maksamaan päätöksestä

EU:n oikeuskomissaari Didier Reynders on kertonut unionin käyttävän kaikkia keinoja vaaliakseen EU-lainsäädännön noudattamista. EU-oikeuden tulkinnasta vastaa viime kädessä Euroopan unionin tuomioistuin.

Jo ennen torstaista linjausta EU:n talouskomissaari Paolo Gentiloni varoitti, että Puolan päätöksellä kieltäytyä noudattamasta EU:n säännöksiä voi olla vaikutuksia EU:n Puolalle maksamiin elvytysrahoihin, jotka on tarkoitettu koronapandemiasta selviämiseen.

Euroopan komissio on aiemmin pyytänyt Euroopan unionin tuomioistuinta (ECJ) asettamaan Puolalle päivittäisen sakon siihen asti, kunnes maa peruuttaa EU:n arvostelemat muutokset oikeusjärjestelmäänsä.

Puola liittyi EU:n jäseneksi vuonna 2004. Maa on hyötynyt paljon muun muassa EU:n sille maksamista tukirahoista.