Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Texasin aborttilaki sai väliaikaisesti vihreää valoa vetoomustuomioistuimelta

Yhdysvalloissa Texasin osavaltio saa jatkaa toistaiseksi tiukan aborttilakinsa soveltamista, liittovaltion vetoomustuomioistuin New Orleansissa päätti perjantaina paikallista aikaa.

Tuomioistuin jäädytti liittovaltion tuomarin vain kaksi päivää aiemmin tekemän päätöksen hyllyttää laki väliaikaisesti. Yhdysvaltain oikeusministeriö oli vienyt Texasin kiistellyn lain oikeuteen, ja tuomari Robert Pitman pisti sen hyllylle todeten sen olevan "räikeästi perustuslain vastainen."

Tuon päätöksen jälkeen osa Texasin terveysklinikoista oli jatkanut raskaudenkeskeytysten tarjoamista. Texasin republikaaninen oikeusministeri Ken Paxton kuitenkin valitti päätöksestä vetoomustuomioistuimeen, joka teki pikaisen ratkaisun jäädyttää Pitmanin päätös, kunnes tuomioistuin tekee lopullisen päätöksen asiasta.

Texasin syyskuussa voimaan tullut aborttilaki on Yhdysvaltain tiukin. Se kieltää lähes kaikki abortit kuudennen raskausviikon jälkeen. Laki ei salli poikkeuksia esimerkiksi raiskaus- tai insestitapauksissa.

Oikeustaistelu laista saattaa päätyä lopulta korkeimpaan oikeuteen, joka on toistaiseksi kieltäytynyt ottamasta asiaa käsittelyyn muotoseikkoihin vedoten.

Korkeimman oikeuden vuoden 1973 kuuluisa Roe v Wade -päätös toimii ennakkotapauksena, joka takaa perustuslaillisen aborttioikeuden liittovaltion tasolla. Sen myötä osavaltioiden tiukat aborttilait ovat kaatuneet. Korkeimmassa oikeudessa on kuitenkin tällä hetkellä konservatiivienemmistö, minkä arvioidaan helpottavan tiukkojen aborttilakien voimaansaattamista.

--

Lähteenä myös CNN .